Advokatica Dragana Vikića uputila vrlo emotivnu poruku: “Tvrdim – on je heroj, nije kriv!”

Nakon što je Dragan Vikić dao iskaz u Sudu BiH, njegova advokatica Adna Dobojlić kazala je da su se neke stvari koje su iznesene kao navodi dokazi na suđenju morale utvrditi tokom istrage, jer je sada teret pao na odbrani da dokazuje istinu.

Dobojlić je rekla da je Vikićev iskaz bio istinit, te da su sve njegove navode od danas potvrdili i raniji svjedoci, pa čak i svjedoci tužilaštva.

“Mislim da ste čuli iskrenost, istinu u sudnici. Vijeće je čulo pojedinosti o istini iz događaja. Vi ste čuli sada, napokon je sve sumirano, naši svjedoci su sumirani iskazom Dragana Vikića. Tvrdim – on je heroj, nije kriv”, rekla je Dobojlić.

Dragan Vikić je pred Sudom BiH svjedočio o svim elementima optužbe, situacijama koje su se dešavale konkretno o događajima iz 22. aprila. 1992. godine.

“Objasnio je hijerarhijsku nadležnost, objasnio je kako se upotrebljavala jedinica. Razjasnili smo Juka Prazina nikada nije pripadao specijalnom odredu i rezervnom sastavu, Herenda Nedžad također. Kada su došli u zgradu Doma policije, u tom trenutku je već tu bio dio službe Državne bezbjednosti Asim Dautbašić i drugi koje je spomenuo”, navela je Dobojlić.

“Mi se moramo oko toga izjašnjavati, nikakve veze Služba državne bezbjednosti nije imala sa Odredom za specijalne namjene. Hijerahijska, ni nikakva druga”, izjavila je advokatica Dobojlić.

“Dragan je o događajima 22.4. 1992. godine, kada su ubijeni zarobljenici, vidjelo se kako je reagovao. On je poštovao zakon, izvjestio je nadređenog onako kako instrukcije nalažu u takvim situacijama. Sve je pojasnio. Čak je pojasnio i da kada je vidio Herendu Nedžada, pitao je zašto se on nalazi na slobodi, zašto nije lišen slobode. Mislim da su to stvari koje su bitne za ovaj predmet”, kazala je Dobojlić za N1.

“Ovo nije nešto što je tvrdio dragan, nego i svi drugi svjedoci, čak i svjedoci tužilaštva. Dragan Vikić je to sve sada sumirao iskazom”, poručila je.

“Postoji dokumentacija koja nije autentična, koja je ili napravljena ili falsifikovana. Sa pretresa Omera Bašića vi ste vidjeli da onaj dokument Jerko Doko nije potpisao niti je autentičan. Dokument koji je tužilaštvo ulozilo kao dokaz, nema zaglavlje, memorandum, datum, ništa. Čak je potpisan kao komandant specijalne jedinice. Ja sam rekla Vijeću, u svim ostalim dokumentima je evidentno da je potpis samo komandant, jer je komandant Odreda za specijalne namjene, nema veze sa Draganom, vidi se i golim okom da potpis nije kao njegov”, kazala je.

To su strašne stvari, to boli čovjeka, kazal je, dodavši da je nevjerovatno da odbrana treba istinu utvrđivati i da je na odbranu je pao teret da dokazuje istinu, a ne to uraditi tokom provođenja istrage.

Suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH, nastavljeno je u Sudu BiH. Predmetom su obuhvaćeni i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovičić.

Oni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Optužnica je potvrđena 13. januara 2017. godine. Vikić je trebao biti posljednji svjedok odbrane.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.