Advokat Ifet Feraget uoči ročišta: Ako optužnica bude potvrđena, osumnjičeni mogu ostati u pritvoru i do dvije godine

Advokat Ifet Feraget se oglasio.

U Sudu BiH počelo je ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da u međuvremenu podignuta optužnica što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora.

– Nakon što dođe do potvrđenja optužnice, pritvor može trajati i do dvije godine u zavisnosti od toga da li je u pitanju organizator ili član grupe za organizirani kriminal. Danas je samo prijedlog za produženje pritvora do potvrđivanje optužnice. Obzirom da je optužnica podnijeta Sudu BiH na potvrđivanje, a zakonski je predviđeno 15 dana, dakle za 7-8 dana očekujemo odluku suda. Očekujem da optužnica bude potvrđena zato što postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. To je viši stepen izvjesnosti zasnovan na dokazima koji u ovom predmetu egzistiraju – rekao je Feraget, prenosi Avaz.

Podsjećamo, od februara su u pritvoru Zijad Mutap i Hasan Dupovac, od aprila Josip Barić, a od polovine juna Alisa Mutap Ramić i Muamer Ožegović. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv ovih pet osoba koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.