Advokati Vasvija Vidović i Asim Crnalić nakon formiranja predmeta protiv Christiana Schmidta objašnjavaju: Rad visokog predstavnika nije činjenje krivičnog djela

Nedugo nakon što je u medijima objavljeno da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, objavljeno je kako je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci formiralo predmet protiv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Milorad Dodik krivičnu prijavu protiv Schmita je podnio 7. jula jer se on, kako kaže Dodik, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika.

“Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske”, obrazložio je Dodik razlog podnošenja krivične prijave.

Hoće li se u ovom predmetu voditi istraga i ima li elemenata krivičnog djela pitali su dugogodišnje advokate Asima Crnalića i Vasviju Vidović.

Odluku o imenovanju Schmidta donio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC),

“Koliko ja znam gospodin Schmidt je visoki predstavnik, i imenovan je za visokog predstavnika, obavlja tu funkciju, tu njegovu ulogu akceptiraju najveće sile svijeta, tako da s mog stajališta tu ne postoji neki ozbiljan problem, dakle prijave su neosnovane.

Pretpostavljam da će tužilaštvo odbaciti prijave”, rekao je Crnalić za BUKU.

Samo formiranje predmeta, dodaje, ne znači puno u smislu postojanja elemenata krivičnog djela.

“Predmet se formira da bi postojao, prvo se provode predistražne, a ako treba i istražne radnje. Ne vidim da će tužiteljstvo provodeći predistražne radnje doći do zaključka da treba otvarati istragu u tom predmetu”, mišljenja je Crnalić.

Advokatica Vasvija Vidović za BUKU kaže kako nema govora o počinjenju krivičnog djela.

“Visoki predstavnik ima imunitet za radnje koje preduzme u svojstvu visokog predstavnika.

Što se tiče navoda za lažno predstavljanje, nije on došao u poziciju da se predstavlja da je visoki predstavnik, nego ga je određeno tijelo međunarodne zajednice imenovalo na tu funkciju.

Ne može biti govora o krivičnom djelu po mom dubokom uvjerenju”, mišljenja je Vidović.

Visoki predstavnik u BiH nije došao sam već ga je na to mjesto imenovao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH.

“Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 (za zatvaranje OHR-a) i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, naveli su iz PIC-a nakon saopštavanje odluke o tome ko je nasljednik bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.