Advokatica se oglasila: Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ne smije napuštati kućni prag, večeras pušten iz pritvora u Zenici

Bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka je pušten večeras iz pritvora u Zenici, potvrdila je to za Klix.ba njegova advokatica Senka Nožica.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije predložilo Općinskom sudu u Sarajevu da ukine pritvor Skaki uz istovremeno određivanje mjera zabrane osumnjičenom.

O tome je večeras odlučivao ovaj sud.

Ročište je zbog požara u zgradi kantonalnog suda održano na Ilidži, a sud je odlučio uvažiti prijedlog Tužilaštva KS te je Skaka na putu za Zenicu kako bi se razdužio i vratio u Sarajevo gdje živi.

Sud mu je odredio kućni pritvor odnosno zabranu napuštanja adrese prebivališta te zabranu izlaska iz države što sa sobom povlači i oduzimanje putnih isprava, među kojima i dva diplomatska pasoša.

Također je dobio i mjeru zabrane komuniciranja sa svjedocima, saučesnicima i prikrivačima u ovom predmetu.

Predložene su mjere zabrane

Kako su ranije istakli iz Tužilaštva KS, budući da više ne postoje zakonski razlozi zbog kojih je pritvor određen i zbog činjenice da je istraga protiv osumnjičenog u završnoj fazi i da se uskoro očekuje donošenje konačne tužilačke odluke, predložene su mjere zabrane.

Tužilaštvo KS Abdulaha Skaku sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Skaka se sumnjiči za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Sumnjiči se također i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

Zatim za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije grada te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.