Agencija za lijekove BiH negira tvrdnje Bisere Turković o vakcinama koje je donio Aleksandar Vučić

Zbog uslova ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da prije korištenja AstraZenecine vakcine koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerene u državnoj agenciji, stvorila se sumnja da su one lošijeg kvaliteta, što je struka jasno negirala.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uslov ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu.

Ovime je u javnosti stvoren strah da su AstraZenecine vakcine koje su stigle u BiH kao pomoć Srbije, a koje se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Evropskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za Klix.ba kazao da, prema njegovim saznanjima, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Nema nikakve veze što su iz Indije, Indija je mjesto proizvodnje, i dalje je riječ o AstraZenecinoj vakcini. One su nam dostavljene na kontrolu ovog trenutka i bit će kontrolisane kao i sve druge vakcine. To će biti završeno u dva-tri dana najviše”, rekao je Uzunović.

Svjetska zdravstvena organizacija je najbolje upućena u cijeli proces proizvodnje vakcina u svijetu, a Mirza Palo iz kancelarije ove organizacije u BiH razjašnjava zbog čega se ove vakcine proizvode u Indiji.

“Ista je tehnologija, stvar je u tome što AstraZeneca ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i vakcina i njima je data licenca da ih proizvode”, rekao je on.

Mnogima sumnju stvara i to što su AstraZenecine vakcine iz Indije jeftinije od onih koje se proizvode u EU, a Palo to objašnjava s ekonomskog aspekta, odnosno činjenicom da Indija može proizvesti znatno veće količine vakcina, a samim tim su one i jeftinije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.