Ajni Jusić nagradu za hrabrost uručila prva dama SAD-a: Naša država može biti lider, pozitivne promjene su moguće

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, jedna je od 12 ovogodišnjih dobitnica nagrade IWOC – International Women of Courage. Svečana ceremonija dodjele nagrade održana je u Bijeloj kući u Washingtonu, a domaćini su bili državni sekretar Antony Blinken i prva dama Jill Biden, koji su uručili dobitnicama nagrade. Prethodnih 18 godina, nagrada IWOC državnog sekretara dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima, često uz veliki osobni rizik i žrtvu.

Za portal Klix.ba Jusić je podijelila svoje utiske s ceremonije poručivši da se ponos i sreća ne mogu opisati.

“Sretna sam što smo dobili priliku kao država i što sam lično dobila priliku da predstavljam BiH u nekom ljepšem svjetlu i da pokažemo da su pozitivne promjene moguće u našoj državi, ali isto tako da naša država može biti lider u određenim temama u cijelom cvijetu,

a trenutno i jesmo lideri kada su u pitanju djeca rođena zbog rata s obzirom da smo prva država koja je ovu kategoriju definisala kao civilne žrtve rata i time smo napravili historijski presedan i iskorak”, naznačila je ona.

Istaknula je kako joj je drago što na ovaj način postavlja primje i šalje motivaciju za drugu djecu rođenu zbog rata u BiH da se pridruže udruženju i da zajedno s njom vode borbu te da znaju da nisu sami.

“Naravno nijedno dijete ne mora nužno javno govoriti o svojoj priči ali mislim da je bitan osjećaj zajedništva koji imamo u našem udruženju.

Želim da vjerujem da će ova nagrada i prilika poslati poruku i drugoj djeci rođenoj zbog rata iz drugih konfliktnih i postkonfliknih zemalja da se okupe i da nastave svoju borbu i da koračaju putem pravne i društene prepoznatljivosti kao što smo mi u BiH”, podijelila je Jusić.

Kaže da je nevjerovatno boraviti u Bijeloj kući.

“Svjesna sam okolnosti i značaja Bijele kuće i koliko političke moći ima u jednoj takvoj kući.

Imala sam tremu ali bila sam i sretna i ponosna što nas je zajednički rad naših članova udruženja doveo na ovo mjesto i što sam u ovom slučaju ja imala tu čast da danas predstavim i da donesem kući jednu ovako bitnu nagradu”, zaključila je.

Nakon ceremonije IWOC, dobitnice će sudjelovati u programu International Visitors Leadership Program (IVLP) i dodatnim programima u Los Angelesu, tokom kojih će raditi s američkim kolegama na strategijama i idejama za osnaživanje žena i djevojčica širom svijeta.

Od marta 2007. godine, Ministarstvo vanjskih poslova SAD dodijelilo je ovu nagradu za više od 190 žena iz 90 zemalja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.