Akademik Abdulah Sidran javno “očitao bukvicu” i obrukao Bakira Izetbegovića: “Ne postoje garanti Dejtonskog sporazuma, veoma je čudno da to ne znaju u tvom kabinetu”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na svom je Facebook profilu komentarisao jučerašnje odluke Narodne skupštine RS.

Izetbegović je pozvao nadležne institucije, ali i “garante” Dejtonskog mirovnog sporazuma da reagiraju povodom odluka NSRS.

– Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.

Na Izetbegovićev komentar reagirao je bh. akademik, proslavljeni pjesnik i scenarist Abdulah Sidran, koji je predsjednika SDA edukovao da ne postoje garanti Dejtonskog sporazuma.

– Ne postoje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i veoma je čudno da to ne znaju u kabinetu g. Izetbegovića. Postoje samo države – potpisnici i države – svjedoci.

Ovu temu je nedavno analizirao i portal Istinomjer.

Riječ “garant” se uopšte ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”, a svjedoci su Evropska unija, Ujedinjene nacije, ali i predstavnici Francuske, Njemačke, UK-a, SAD-a i Ruske Federacije, što je navedeno u članu XI:

“Potpisnici Općega okvirnog sporazuma su, prema redoslijedu potpisivanja, za republiku BiH Alija Izetbegović, za republiku Hrvatsku dr. Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević.

Potpisivanju su svjedočili i to potvrdili svojim potpisima, prema redoslijedu potpisivanja, za Predsjedništvo Europske unije Felipe Gonzalez, za Francusku Republiku Jacques Chirac, za Saveznu Republiku Njemačku Helmut Kohl, za Rusku Federaciju Viktor Černomirdin, za Ujedinjeno Kraljevstvo John Major i za Sjedinjene Američke Države William Clinton.”

Dejtonski mirovni sporazum, član XI

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.