Akademik Esad Duraković vrlo nedvosmisleno upozorava Bakira: “Ne činite to, gospodine Izetbegoviću! Ne dopustite da Vas odvuku u tu matricu”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA danas će u Briselu održati sastanak, prema njegovoj tvrdnji, jedan na jedan sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem.

No, u isto vrijeme u Briselu će biti Dragan Čović i Milorad Dodik. I laiku je jasno da je Varheljijev plan da za isti sto zajedno ili odvojeno sasvim je svejedno trojicu nacionalnih lidera.

Tim povom oglasio se i akademik Esad Duraković.

Iznenađujući državnički bljesak

Njegovo obraćanje prenosimo cijelosti:

– Gospodine Izetbegoviću,

Nedavno ste odbili da idete na trojni sastanak sa Varheljijem u Briselu, zajedno s Čovićem i Dodikom. Vaše obrazloženje tog odbijanja bilo je državnički snažno i uvjerljivo, toliko da je obradovalo mnoštvo patriota.
Bijaše to izuzetno pozitivan, ohrabrujući događaj na našoj političkoj sceni, čin odbrane državnosti BiH i njenog multinacionalnog karaktera.

Obrazlagali ste tu odluku, između ostalog, i tvrdnjom o istini da BiH nije prosti zbir tri naroda (Vi čak ne predstavljate ni sve Bošnjake), da je nužno da ti evropski pozivari imaju u vidu institucije države i da njih ne zaobilaze itd. Bio je to iznenađujući državnički bljesak.

Sve ste pogazili

Onda ste, samo nekoliko dana kasnije, sve to pogazili. Pristali ste da idete u Brisel na poziv istog toga kompromitiranog pozivara pa ste tako legitimirali evropska uvjerenja i nastojanja da nas dijele na tri plemena, da nipodaštavaju sve relevantne državne institucije, opoziciju te da se dogovori postižu s poglavicama itd.

Samo nekoliko dana nakon iznenadnog pozitivnog državničkog iskoračenja, sve ste pogazili, sve vlastite argumente ste zgnječili. Time ste pokazali, nažalost, koliko ste politički nepouzdani.

Stoga ništa ne znači što ste, navodno, pristali na “format jedan na jedan”. To je samo obična politička finta.

Ne činite to, gospodine Izetbegoviću! Ne dopustite da Vas odvuku u tu matricu koja će odnijeti Bosnu! Nismo naivni: znamo šta se zbiva! – naveo je Duraković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.