Akademik Esad Duraković zabrinuo javnost, nedvosmisleno je poručio: “Jedino se uzdam u SAD”

Akademik Esad Duraković bio je na protestima ispred Američke ambasade u Sarajevu, koji su održani povodom političke situacije u BiH.

On je kazao da je razočaran malom posjetom na protestima.

– Ovdje je trebalo da bude više stotina ljudi, možda i koja hiljada. Bojim se da je ovo indikator da građani BiH nisu svjesni šta se zbiva. Ruši se država, ustavni poredak, i tako dalje, a evo ljudi, kao što vidimo, ne reagiraju.

Ja reagiram u medijima, a htio sam i svojim fizičkim prisustvom ovdje simbolički da dam podršku ovim ljudima koji se zalažu za BiH – rekao je Duraković u izjavi za portal “Avaza”.

Akademik Duraković upozorio je da je situacija u BiH dramatična.

– Očito je da se Evropa ponaša kao i ‘92. godine. Mirno gledaju kako se stvari odvijaju. Gospođa Angelina je došla tu i rekla nam “okanite se retorike”, kao da se mi bavino retorikom. U istom času sve najvažnije institucije su blokirane.

Dakle, Evropa je nedoraasla, nezrela, neposvećena. Ogorčen sam na Evropu. Jedino u koga se ja uzdam, a Bog najbolje zna kakva će biti budućnost, jesu SAD. Zahvaljujući činjenici da je na čelu tih SAD gospodin Bajden Biden koji je davao brilijantne izjave 1990-ih godina u korist BiH.

Kao svjedok pred Američkim kongresom poentirao je svoje izlaganje kada je rekao “imali bismo drugačiji odnos prema ratu u BiH da nisu u pitanju muslimani”.

Dakle, u našem slučaju, nevolja je u tome što su Bošnjaci većinski muslimani i Evropi zbog toga nismo zanimljivi – naveo je akademik Duraković.

Također je dodao da je velika odgovornost i međunarodne zajednice te da se boji da će nastaviti trend šutnje i posmatranja.

– Gospodin Schmidt je Evropljanin. Ja se plašim da u onome što smo do sada vidjeli od njega možda i on prati taj neki trend šutnje i posmatranja. Do sada je već trebalo da reagira.

I on verbalizira problem. Sve svodi na verbalno, a ako je blokirana Vlada, Predsjedništvo, Parlament i tako dalje, ako Dodik donosi zakon koji derogira i ukida zakon visokog predstavnika, sve su to elementi na koje je gospodin Šmit morao reagirati – smatra Duraković.

Kako kaže, ne zna šta Schmidt sprema i šta planira, ali na osnovu onog do sada što je uradio, odnosno nije uradio, prema riječima Durakovića, svi imaju pravo da budu duboko razočarani.

– Angelina Ajhorst kazala je – manite se verbalizacije, a država je blokirana. Pa su onda najavljivali paket sankcija protiv rušitelja institucija i ustavnog poretka ovdje da bi onda odjednom reterirali i rekli zasad nema govora o sankcijama, kaže on, prenosi Avaz.

Oklijevaju. Imamo sve razloge da budemo sumnjičavi – dodao je Duraković.

Što se tiče pregovora oko Izbornog zakona, kazao je da dosadašnji pregovori idu na štetu BiH.

– Palmer je igrač koji nabacuje Čoviću u šesnaesterac. Koliko ja znam, i ako se donese Palemerov prijedlog i bude usvojen, to mora biti po određenim instancama u Parlamentu.

Spas za BiH je promjena Ustava u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, implementacija presude Sejdić-Finci i jedina budućnost BIH je da bude građanska i multietnička – zaključio je Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.