Akademik Slavo Kukić brutalno: “Čoviću i Izetbegoviću zaštitu od mogućnosti pravnog progona jamči ovakav status quo”

Nakon jučerašnjih dramatičnih obrata i dosta teških riječi, pregovori o izbornoj reformi nastavljaju se danas.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić nazvao ih je “danom D” za Bosnu i Hercegovinu. Informacije koje su jučer stizale do redakcije našeg portala ukazivale su da su pregovori pred propašću.

Akademik Slavo Kukić ističe u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da nije nikakva tajna “koje su polazne pozicije domaćih etnobogova”, naprotiv, te da je udaljenost između glavnih aktera, “boraca” za bošnjačku i hrvatsku stvar, takva da je mogućnost kompromisa krajnje nerealna.

“Čović je i dalje na snovima o trećem entitetu, Dodik i dalje ignorira sudjelovanje o pregovorima po principu da će prihvatiti sve što Čović i Izetbegović dogovore pod pretpostavkom da se ne dotiču RS-a… Osim toga, ni Čović ni Izetbegović za dogovor nisu zainteresirani jer im jedino status quo jamči ostanak u sedlu vlasti, ali i zaštitu od mogućnosti pravnog progona”, smatra Kukić.

“Palmerova neumska rješenja”

Na koncu, dodao je, svoje sudjelovanje u sarajevskim razgovorima su najavili i SDP, DF i Naša stranka, uz obznanjivanje da neće prihvatiti nikakve reforme koje se ne odnose na cijelu zemlju, da će inzistirati na ugrađivanje rješenja kojima se poštuju presude suda u Strasbourgu, da neće prihvatiti ništa što podrazumijeva uvođenje na mala vrata trećeg entiteta itd.

“Ova najava građanskih partija, međutim, nije obeshrabrila gospođu Angelinu Eichhorst koja, tobože, u sarajevskim pregovorima brani evropska rješenja. Nažalost, to nije pokazao i tijek sarajevskih pregovora. Naprotiv, dojam je kako su mnogo više od evropskih vrijednosti gurana Palmerova neumska rješenja, sada i dopunjena Čović-Dodikovim zahtjevima kojima se nanovo ovladava CIK-om”, naglašeno je.

A to se sa SDP, DF i Našom strankom ne može ni teorijski realizirati…

“Zbog čega je gospođa Eichhorst jedini izlaz vidjela u tome da ih iz pregovora o političkom dijelu reformi, pitanju izbora članova Predsjedništva i delegata u federalni Dom naroda. Kako to izvesti? Gospođa se odlučila da tim strankama da zadaću da se bave isključivo tehničkim pitanjima reforme izbornoga zakonodavstva i oduzme im mogućnost sudjelovanja u pregovorima o suštini reforme”, ističe Kukić.

Elektorski model

Naknadno se, međutim saznalo i zašto.

“Jer, u javnost se procurile informacije da je u Neumu dogovoren elektorski model u izoru Doma naroda Federacije po kojemu se postojeća diskriminacija dodatno zaoštrava. Jer, pročitah negdje, ako bi se taj model usvojio, glas Hrvata u Hercegovini vrijedi mnogo više od onoga iz Sarajeva ili Tuzle – po izračunima do kojih su neki došli, čak 17 puta!”, ukazao je Kukić.

Prema njegovim riječima, što to znači teško je definirati.

“Ali, nesporno je da je naišlo na oštre kritike, ne samo u BiH nego i unutar EU. Kritike su, recimo, došle iz njemačkog Vijeća za demokratizaciju politike, ali i od europarlamentaraca. A sve one, uz dodatak da bi ih ovih dana moglo biti i više, svjedoče da je europejstvo gospode Eichhorst, ali i šefa ureda EK u BiH, vrlo čudno – i da odudara od onoga kojim se svakodnevno operira.

S druge strane, ono što zastupa dvojac Eichhorst-Sattler tjera na razmišljanje koliko pogled trebamo upirati u dobre namjere svih izvan BiH – i nije li vrijeme da se, umjesto nade u dobre želje drugih, okrenemo onoj narodnoj, uzdaj se u se i u svoje kljuse”, zaključio je Kukić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.