Akademik Slavo Kukić nakon što je Christian Schmidt poljuljao političku situaciju u RS: “Oči uprte u Tužiteljstvo u kom su izmješteni centri političke moći i Dodika”

Akademik Slavo Kukić smatra da je ocjena da visoki predstavnik Christian Schmidt “hoda po jajima” odlična za ovo što je danas uradio. Gostovao je u programu televizije N1.

“Christian Schmidt je danas priznao da su zakoni Republike Srpske koji se tiču visokog predstavnika i neprovođenja odluka Ustavnog suda, atak na Ustavni sud, na ustavni poredak i na Dejtonski sporazum.

Nije se referirao na najave Milorada Dodika da će slične akcije poduzeti i u odnosu na SIPA-u, Tužiteljstvo i Sud BiH.

Ako je sve to tako, onda se postavlja pitanje, da li je zaustavljanje zakona o ukidanju objavljivanja odluka visokog predstavnika i zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda dovoljna”, kazao je.

Podsjeća da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko intervenirao u vezi sa negiranjem genocida u Srebrenica.

“Od objavljivanja tog Zakona u službenom listu, bilo je koliko god hoćete slučajeva negiranja genocida u Srebrenici.

Iz državnom tužiteljstva se moglo čuti kako je to verbalno negiranje jako upitno i koliko se ono može kazneno procesuirati.

Siguran sam da će upitno biti i štošta od onoga što će sada uslijediti kada je u pitanju Tužiteljstvo BiH.

Bez obzira koliko mi svi upirali pogled u Tužiteljstvo BiH, jer čitava pravosudna vertikala BiH, nije zasebna vertikala uz zakonodavnu i izvršnu, nego se u njoj nalaze izmješteni centri političke moći, u konkretnom slučaju Milorada Dodika”, rekao je Kukić.

Podsjećamo, obraćajući se javnosti u subotu poslijepodne, Schmidt je obznanio odluke kojima ukida zakonske amandmane o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS i o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta.

Schmidt je tokom obraćanja otkrio detalje

“Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu”, rekao je Schmidt.

“Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni”, rekao je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH će se izmijeniti na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.