Akademik Suad Kurtćehajić bez imalo čekanja: “Visoki predstavnik Dodiku treba dati crveni karton! Potrebno što prije reagovati!”

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban“ akademik Suad Kurtćehajić osvrnuo se na posljednje izjave Milorada Dodika gdje je zaprijetio da će biti povučene saglasnosti bh. entiteta RS-a date na sporazume o vojsci (formiranju Oružanih snaga BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Istakao je da Dodik neuspio eksperiment vanjskih faktora.

“Dodik već dugo vremena vodi retoriku “mirne“ Bosne i Hercegovine. Njegove zadnje izjave vode ka toma da Bosna i Hercegovina ne može opstati i kako je to država koja se naziva greška.

Dodik je čovjek od kojeg se mnogo očekivalo. Kada je imao 2% zastupnika imao je drugačiju retoriku nego sada i tako je uspjevao da dođe na vlast i da bude premjer u manjem bh. entitetu.

Nacionalistička retorika ga je izdigla i vinula u nebo zatim je tako postao rob svoje takve politike”, kazao je Kurtćehajić.

Dodao je da Schmidt treba isključiti Dodika iz politike.

“Jedina osoba koja se može suprostaviti Dodikovoj politici jeste upravo Visoki predstavnik. Schmit treba Dodiku da da crveni karton. Potrebno što prije reagovati.

Međunarodna zajednica također mora stati u kraj jednom “kabadahiji i političkoj štetočini. Dodik je postao glavni problem politike u Bosni i Hercegovini.

Pokušava kroz svoju politiku da napravi secesiju. Mirni raspad Bosne i Hercegovine ne dolazi kao mogućnost. RS je paradržavna tvorevina i kao takva (priznata od same sebe) ne može tražiti da bude samostalna država.

Zaključuje da Bosna i Hercegovina može računati na mirni nestanak RS-a samo kroz pravne mehanizme.

“RS je tvorevina koja postoji i pravi se kako se ništa nije desilo. Ne možete zasnivati svoje postojanje na brojnom iseljavanju građana iz većinskih gradova i osporavati pravne činjenice.

Potrebno je krenuti u pravnu akciju! Ali ozbiljnu. Probosanske političke stranke se trebaju objediniti po pitanju temeljnih stvari ugrožavanja države od strane Dodikovih inicijativa”, poručio je.

Detaljnije pogledajte u večerašnjem razgovoru za VJESTNIK na Face Tv-u.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.