Akcija carinika: U BiH zaplijenjene Milka čokolade u vrijednosti od 35.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje sproveli su dvije akcije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zenice te su pri tome zaplijenili duhan, ali i prehrambene proizvode.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “AKCIZA 22” na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Također, na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Operativnim radom na tereni i izvršenim analizama službenici Uprave za indirektno oporezivanje došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda.

Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremeno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta.

Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za iste nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu robe.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u saradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH.

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprečavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije.

Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene proizvode čokolade “Milka” ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM.

U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv četiri osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema i vozila donirana koje je donirala Ambasada SAD-a putem Programa EXBS.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.