Akcija “Square” u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, evo dosadašnjih detalja: SIPA hapsi advokate, notare i jednog općinskog vijećnika

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije “Square”, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Naime, kako je potvrđeno u današnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA hapse se advokati, notari i jedan općinski vijećnik iz Novog Grada.

Ovu informaciju za N1 je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, ali i

“Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Hapšenja širom Bosne i Hercegovine u odvojenoj akciji naziva “DM”.

U sklopu akcije “DM” u BiH uhapšeno pet osoba, evo za šta se terete

Podsjetimo, pod nadzorom tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u okviru operativne akcije kodnog naziva “DM”, proveli su službene radnje na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske na ukupno 13 lokacija.

Ranije je navedeno da u saradnji sa EUROPOLOM, agencije za provedbu zakona u više evropskih država (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Belgija i druge države članice Evropske unije), provedene aktivnosti pretresanja imovine i osoba.

Kako N1 saznaje uhapšeno je u sklopu ove akcije i pet osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rečeno iz pouzdanih izvora osobe se sumnjiče za trgovinu oružjem i drogom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.