Aleksandar Vučić bez ustručavanja: “Beograd i Zagreb o Bosni i Hercegovini imaju 90 posto usaglašen stav”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas medijima nakon samita EU – Zapadni Balkan da su stavovi Srbije i Hrvatske o Bosni i Hercegovini skoro u potpunosti usaglašeni.

Koji su to stavovi i na šta se precizno odnose Vučić nije rekao.

“Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Dejtonskom sporazumu i legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti”, kazao je Vučić.

Naglasio je i da nema sumnje da će rješavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg Srbiji nema članstva u Evropskoj uniji.

“Nisu rekli na taj način, obzirom da pet zemalja ne priznaje Kosovo, ali nema sumnje da će rješavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno“, zaključio je Vučić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao “zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a” i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje “budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje”.

Istaknuo je da se Hrvatska založila “za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH”.

“Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, dodao je hrvatski premijer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.