Aleksandar Vučić dao obećanje kancelaru Njemačke Olafu Scholzu u vezi Bosne i Hercegovine: “Kad nešto obećamo, svoju riječ držimo”

“Što se tiče odnosa Srbije po pitanju pravne i poltičke prirode sukoba u Ukrajini mi smo se izjasnili nedvosmisleno, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili djelimično očekivano za razliku od svih ostalih”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Bio vrlo jasan”

Vučić je rekao da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i dodao da kao zemlja na putu ka Uniji, Srbija ima obavezu da se postepeno usklađuje sa odlukama EU.

„Šolc je bio vrlo jasan i na snažan način je ponovio stavove i zahtjeve Njemačke. Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju Kosova i zato mi imamo mnogo drugih problema, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama.

Dobro smo razumijeli poruku Njemačke i o tome sam temeljno razgovarao sa kancelarom. Ono u šta nema sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i bićemo čvsrto opredjeljeni za taj put, iako anekte pokazju da nije najpopularniji, rukovodstvo Srbije će podržati taj put“, rekao je Vučić.

Bilo je riječi o dvije velike teme

“Jedna se tiče odnosa prema ratu, ukazao sam na opredjeljenje Srbije o prirodi tog sukoba, dva puta o važnim glasovima u UN i OEBS-u, govorio sam o problemima sa kojima se Srbija suočava i ključno pitanje, a to su regionalni odnosi.

Imali smo otvoreni razgovor i zahvalan sam Šolcu na tome. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini, ali ono što sam obećao Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema, a kada nešto obećamo, svoju riječ držimo i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost.

Nisam želio da komentarišem bestidne tvrdnje nekih da će Srbija da izazove sukobe”, rekao je.

Naglašava da je Njemačka najveći trgovinski partner Srbije.

“Važne reči kancelara Šolca koji je u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana i pokušaću da ga citiram jer su bile pozitivne riječi, da EU nije u iluziji ili fatamorgana, to je čini mi se veoma pozitivnim, ne samo rečenica, nego važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu”, kaže Vučić.

“Ja mislim da naša riječ nešto znači”

Poručuje da vjeruje da će biti snage da se dođe do određenog napretka u dijalogu s Prištinom.

“Dat ćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rješenju. Za sve koji govore da Srbija nekog ugrožava, riječ je o bestidnoj neistini, to sam rekao kancelaru i to ponavljam, a da li govorim ja istinu ili neki drugi, vrijeme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira kancelar.

Ja mislim da naša riječ nešto znači i da svi dobro razumiju ko govori istinu. Kada čujete koje su teme u pitanju, razgovor nije lak, kada razgovarate s Njemačkom, morate da imate najveću dozu ozbiljnosti, Šolc je učinio sve da imamo fer razgovor, nadam se da ću uskoro moći da pokažem gostoljubivost srpskog naroda u Beogradu”, rekao je predsjednik Srbije.

Šolc se ranije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o viznoj liberalizaciji za Kosovo, situaciji u regionu i saradnji. Na poziv njemačkog kancelara, u Berlinu boravi i specijlani predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.