Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u Beogradu: Pristigle su otvorene prijetnje o otvaranju “Pandorine kutije”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su, kako je Vučić naveo, o odnosima bh. entiteta RS i Srbije, ali i “reakciji cjelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”.

“Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti.

Istovremeno, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i RS.

Dodik upozorio me je da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar Bosne i Hercegovine”, naveo je Vučić.

Dodao je kako je posebna tema razgovora bio i predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su, ističe, “dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze”.

Bećirović i Lagumdžija u UN-u: Rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda

“Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda”, naveo je Vučić koji već sedmicama sa svojim visokim funkcionerima vodi kampanju protiv usvajanja UN rezolucije o genocidu u Srebrenici saramotno negirajući genocid.

Ovoj kampanjii protiv reozlucije priključila se i Mađarska, a Olvier Varhelyii je najavio kako će glasati protiv. Ovo je naišlo na oštre kritike, a reagovao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je Vahrleyiju uputio pismo.

Kosponzori rezolucije Njemačka i SAD poručile su kako se u Srebrenici dogodio genocid i da se on drugačije ne može okvalifikovati te da je vrijeme da se činjenice iz prošlosit prihvate. Također, demantovale su izjave Vučića, Dodika i njihovih funkcionera da se u Srebrenici spominje “kolektivna odgovornost Srba”.

Isto je rekao i američki ambasador u BiH Michael Murphy u Pressingu na N1 koji je poručio da takve stvari ne pišu u rezoluciji te da svi oni koji kažu drugačije – lažu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.