Aleksandar Vučić kao da potpuno “puca po šavovima”: “NATO-u dajemo 24 sata da reaguje, ako počne pogrom na Kosovu”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije ušla na teritoriju Kosova, zato što od Kumanovskog sporazuma i svim potonjim sporazumima nema pravo da to učini i poručio da Srbija sa trupama neće ući na Kosovo jer želi da se sve riješi mirnim putem.

On je rekao da je to poručio i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, kao i da mu je rekao da Srbija neće dozvoliti “pogrom” nad Srbima.

Vučić je rekao kako misli da su ga u NATO razumjeli i da će učiniti sve da zaštite srpsko stanovništvo na Kosovu.

„Čekaćemo vas 24 sata da kao NATO reagujete, tek ako se posijle toga nastavi pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagovati i neće dozvoliti ono što se dešavalo 1995. ili 2004. godine“, rekao je Vučić u emisiji Hit tvit TV Pink.

Vučić je kazao i da ga je „pogodila“ naslovna strana sutrašnjeg izdanja lista Danas, koja ga „optužuje za zveckanje oružjem“, kao i da je postojao plan da se zatvore prelazi između Kosova i dijelova centralne Srbije u kojoj žive etnički Albanci.

„Da zatvorimo Končulj, da puštamo samo Srbe na Ropotovo, i da nema dodira između Albanaca sa KiM i onih iz Bujanovca i Preševa. Mi smo mogli (to da učinimo), ta ideja postoji, ja sam protiv te ideje“, naveo je Vučić.

On je dodao da „različiti centri moći u zemlji i i inostranstvu“ žele lošije rezultate Srbiji, a na navode da „zvecka oružjem“ zbog nadlijetanja vojnih letjelica u blizini administrativnih prelaza sa Kosovom i Metohijom Jarinjem i Brnjakom rekao je da se u razgovorima sa predstavnicima EU i NATO „ljutio na sve svoje sagovornike“.

„Mi sada imamo 14 MiG-29 (koji mogu da lete). Oni su mislili da se ja šalim. Jel’ Srbija to nema pravo da podigne svoje helikoptere ili avione u centralnoj Srbiji? (Predstavnici EU) se sedam dana nisu uzbudili zbog oklopnih kola kosovske policije, ali jesu istog sekunda kad je Srbija pokazala da neće dozvoli (da je ponižavaju)“, kazao je Vučić.

„O Račku mislim isto što i Todosijević“

Reagujući na presudu Ivanu Todosijeviću, poslaniku Srpske liste u kosovskom parlamentu, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog izjave o Račku u martu 2019. godine, Vučić je rekao da „isto misli o Račku kao i Todosijević“.

„Isto mislim o Račku, ja to javno kažem, samo meni ne mogu ništa“, rekao je Vučić.

Dodao je i da će jedinice Vojske Srbije na jugu zemlje, nakon posjete ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, iste oblasti obići i vojni izaslanici „kvinte“, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Leave your vote