Aleksandar Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a: “Mi smo optužili Nasera Orića, Sud ga oslobodio”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć Vijeću sigurnosti UN, a govorio je o presudi generalu Ratku Mladiću, ali i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

Na samom početku Vučić je kazao da su nekoliko puta govorili o teškim presudama koje su donesene.

Odbacio je optužbe predsjednika Mehanizma, sudije Carmela Agiusa, koji je kazao kako Beograd ne želi da sarađuje sa ovim nasljednikom krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Prirodno je da je Srbija zainteresovana za ove presude. Govorim o spremnosti Srbije da preuzme odgovornost prema obavezama i da može da sprovede odluke suda u vezi sa izvršenjem presuda”, kazao je.

Vučić je podsjetio kako je Agius optužio Srbiju za nepoštivanje obaveze prema Mehanizmu.

“Njegova argumentacija je bila da Srbija ima obavezu da izručuje svoje državljanen bez obzira na prirodu optužbe. Tu se radi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava”, zaključio je Aleksandar Vučić.

“Ipak, suđenja se najčešće vode protiv Srba. Mi smo optužili Nasera Orića, Gotovinu i Haradinaja. Svi su oslobođeni. Naser Orić je prvostepenom presudom osuđen, a onda je konačnom presudom oslobođen. Ispada da niko nije činio zločine nad Srbima. Srbija je mala zemlja, ali sa hrabrim ljudima. Želimo živjeti u miru. I želimo imati dobre odnose sa našim susjedima”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.