Aleksandar Vučić nakon sastanka s Miloradom Dodikom u Beogradu: “Srbija neće i ne može prihvatiti primjenu Bonskih ovlaštenja”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastali su se danas u Beogradu.

Vučić je nakon sastanka rekao da veze Srbije i Republike Srpske nikada nisu bile snažnije i niko nikada neće moći da ih poremeti.

“Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, razumjeli težinu pozicije u kojoj se srpski narod danas nalazi i dogovorili podršku Srbije RS-u, kako ekonomsku, tako i u svim drugim oblastima.

Mir i stabilnost regiona su suštinski interes Srbije i RS, kao i jedinstven stav o važnim političkim pitanjima za Zapadni Balkan, ali i Evropu”, napisao je Vučić nakon sastanka.

U njegovoj objavi se navodi da mu je Dodik prenio da se na njega i RS vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH.

Vučić je, pak, rekao da Srbija neće i ne može prihvatiti primjenu Bonskih ovlaštenja, niti uvođenje sankcija rukovodstvu RS, te da će raditi na daljoj pomoći narodu RS-a, uz poštovanje integriteta RS u okviru BiH.

Vučić i Dodik dogovorili su da po formiranju nove Vlade Srbije, prva zajednička sjednica bude održana u Banjoj Luci.

Podsjećamo, Vučić se jučer sastao u Beogradu sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Dvojica sagovornika analizirali su situaciju u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, a Schmidt je iznio svoje viđenje razloga za upotrebu Bonskih ovlasti.

Vučić je izrazio neslaganje sa posljednjim odlukama i primjenom Bonskih ovlasti za koje smatra da ne doprinose stabilnosti, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić i Schmidt su se saglasili da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.

Ova službena posjeta visokog predstavnika Christiana Schmidta Beogradu stiže dva dana nakon što je odlučio obustaviti primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ali i sve češćih i brutalnijih napada lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovih partnera.

Interesantno, niko od zvaničnika Srbije se do danas nije oglasio nakon posljednjeg poteza visokog predstavnika za razliku od funkcionera iz Republike Srpske koji su iznijeli najteže optužbe na račun Schmidta.

Vučić i Schmidt su se već jednom zvanično sastali u septembru prošle godine kako bi razgovarali o političkoj situaciji u regionu. Za razliku od zvaničnika RS-a, Vučić priznaje legitmitet Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.