Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Christianom Schmidtom: “Rekao sam mu da Srbija poštuje cjelovitost RS unutar BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom kako je kazao visokom predstavniku da “Srbija poštuje integritet BiH, ali i cjelovitost i integritet RS unutar BiH”.

“Rekao sam mu da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, da poštuje i cjelovitost i integritet RS unutar BiH, da želimo još bolje ekonomske veze i svake druge kako sa RS, tako i sa Bosnom i Hercegovinom“, istakao je Vučić nakon sastanka sa Schmidtom.

Dodao je i da je zamolio visokog predstavnika u BiH “da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice u ranijem periodu”.

“Iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome se govorilo neskriveno i fer, jer je uredu da se kaže u lice šta mislite. I on je meni rekao šta misli. Bio je dakle otvoren razgovor, a nisu lake teme na stolu“, istakao je predsjednik Srbije.

Podsjetimo, Vučić se danas sastao sa Schmidtom u Beogradu.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”, saopšteno je ranije danas.

Inače, predsjednik Srbije je u više navrata govorio pohvalno o Schmidtu. Kazao je da se radi o iskusnom i ozbiljnom političaru koji dolazi iz velike zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.