Aleksandar Vučić ne krije da je zabrinut: “Sve članice EU prihvatile plan, ako mi ne prihvatimo prekidaju se evropske integracije i povlače investicije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon što je ranije danas prisustvovao sjednici Vlade Srbije o Kosovu.

Aleksandar Vučić rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije da je francusko-njemački plan „nije više samo plan tih zemalja, već mnogo više“.

On je istakao da je taj plan postao novi pregovarački okvir, iako to još uvijek nije saopšteno.

„Plašim se da niko nije htio da govori o okolnostima i onim sa čim se Srbija suočava. Uvijek je lako da pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta sa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv“, rekao je Vučić.

„Oni su došli da nam predoče svoj plan i onim što su oni stavili na ovaj papir, bez ikakve krivice Srbije. Ništa nismo uradili nikome.

Oni su došli i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile taj plan i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost“, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su promijenjene geopolitičke okolnosti i da je „velika nervoza“ – prenosi Nova.rs.

Koje su posljedice neprihvatanja plana

„Došla je ‘petroka’, predstavnici EU, Njemačke, Francuske, Italije i SAD i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će nanijeti veliku štetu Srbiji'“, rekao je Vučić.

„Da li sam mogao da kažem, u jednom trenutku da izađu napolje, mogao sam, ali hoću da ljudi znaju koje su posljedice. Bilo bi pitanje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU. Drugo bi bilo povlačenje investicija“, dodao je Vučić.

On je ocijenio da ne postoje gore sankcije od povlačenja investicija i dodao je da mu je to „tri puta rečeno direktno u lice“.

„Ili ćemo sa druge strane da kažemo da prihvatmao sve odmah, što znači i Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa, koliko je moguće boriti se i gurati“, dodao je on.

„Jasno sam rekao šta je neprihvatljivo za Srbiju“

Predsjednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku „jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo“.

„Ja rekao šta može i šta ne može. Srbija mora da nastavi evropskim putem, a da budemo izolovani kao predsjednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju“, rekao je Vučić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.