Aleksandar Vučić o otkazivanju posjete Lavrova Srbiji “zavrtio maksimalno”: Zamoljeni smo da uskratimo gostoprimstvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije bio iznenađen kada je obaviješten da je otkazan posjet ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Vučić je rekao da je i prije govorio da očekuje komplikacije.

“Postoji taj skepticizam u dijelu naše javnosti. Ne žele čuti što im se govori. Pratili smo situaciju, rute i slično iz dana u dan. Naravno, morate izraziti nezadovoljstvo. Nezadovoljan sam cjelokupnom atmosferom oko dolaska Sergeja Lavrova u Srbiju.

Dugo, dugo nisam vidio toliko histerije prema tako maloj zemlji. Zamoljeni smo da uskratimo gostoprimstvo”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne misli da je to njegova lična hrabrost, nego da je to racionalan put u Evropi “gdje nije lako čuti glas razuma i dijaloga”.

“Kad pričam o tome, nije u pitanju stjecanje ili gubljenje bodova. Moramo spasiti našu zemlju. Pogledajte sve iz okoline, njihovih medija, pola evropskih medija… Velik broj novinara stranih medija došao je u našu zemlju napraviti sliku Lavrova i Vučića”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da su Srbija i Rusija tradicionalno prijatelji.

“Što se tiče našeg odnosa prema Rusiji, mi smo tradicionalni prijatelji, ali smo osudili invaziju na Ukrajinu. Kao predsjednik, neću osuđivati ​​Dostojevskog. A šta čitaš ako ne čitaš? Je li ta histerija otišla tako daleko? Hajde, reci mi ko je bolji pisac od Dostojevskog”, rekao je Vučić novinaru RTS-a.

Na kraju je otkrio i šta je htio pitati ruskog šefa diplomatije.

“Htio sam pitati Lavrova, kada možemo dobiti (bolji) vatrogasni helikopter. Ali ne mogu pitati. Da te nešto pitam – kako je Vučić negativac? Želite li to reći članicama NATO-a? Imaju 20 puta više letova. Čini se da to možete samo maloj Srbiji”, zaključio je Vučić za RTS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.