Aleksandar Vučić o povlačenju zakona poručio otvoreno: “Mnogi će reći – ovo je moj poraz”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima nakon odluke Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji.

Predložene su i izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

“U samom zakonu, kao što sam rekao prilikom prethodnih obraćanja i uprkos činjenici da sam od rijetkih predsjednika koji je vraćao zakone Skupštini, poput Zakona o vodama.

Dogodilo se nešto da u želji, kako sam razumio ljude iz Vlade, da donesu najbolji mogući zakon, oni su donijeli zakon u kojem je jedna stvar meni bila problematična, a to su rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti, bilo zemljišta, bilo kuće“, rekao je Vučić i dodao da Zakon nije prošao kroz javnu raspravu.

„Nije donijet u hitnom postupku, ali svi postupci kojima se reguliše zakon su hitni. Ono što je bilo protivustavno, Zakon nije prošao kroz javnu raspravu, objašnjenje je kovid, ma nemojte. Svi bi pozvali na stranačke skupove i pet miliona ljudi, a za javnu raspravu im je kovid problem.

U skladu sa tim, konsultovao sam se sa pravnim stručnjacima i našao sam još stvari koje nisu dobre“.

Govoreći o izmjenama zakona Vučić je naveo da je donio i potpisao odluku o vraćanju Narodnoj Skupštini na razmatranje Zakon o izmjenama i dopunama o eksproprijaciji.

„Prijedlog izmjena Zakona o eksproprijaciji vraćen je Narodnoj Skupštini Republike Srbije po proceduri, a mislim da su zbog nemara i aljkavosti službenika Vlade Srbije se već njihove odluke koje mogu da donesu tek poslije moje odluke, a ne da se gazi Narodna Skupština.

To što se gazi institucija predsjednika to sam naučio svaki dan, to je manje više nevažno. Ali Narodna Skupština ne smije da bude gažena, oni večeras mogu ili sutra, kad god hoće da donesu odluku kojom će, a ne prije moje odluke, da povuku taj zakon.

Šta je moj predlog Vladi Republike Srbije? Da ne donosi nikakav novi Zakon o eksproprijaciji, već da zamoli Nacionalni konvent i sve druge ljude, i sva udruženja, čak i iz oblasti rudarstva i energetike, da se napravi jedna najšira javna rasprava koja može da traje i šest mjeseci, pa da vidimo možemo li da dođemo do širokog društvenog konsenzusa. Bez njega nećemo ići na novi Zakon o eksproprijaciji“, rekao je Vučić.

Komentarišući Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, Vučić je rekao da u tom zakonu nije vidio ništa sporno ni protivustavno.

Dodao je da je Zakon o referendumu u skladu sa zakonima EU i Venecijanskom komisijom. O Zakonu o referendumu Vučić je rekao da će da ispuni sve što se traži od Vlade i od njega.

„Mnogi će reći ovo je Vučićev poraz, ali ja sam predsjednik svih građana, ma koliko volio partiju na čijem sam čelu, moj posao je da brinem o građanima i da vraćam zakone protiv kojih su građani.

Evo ispunite sve, a znate zašto? Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast. Ja ne čuvam nikakvu vlast, ja imam još dva i po mjeseca. Nikog nije briga, demonstrirajte, protestujte, ali to nije potrebno našoj zemlji.

Ponosan sam na našu državu što nije koristila vodene topove, što nije hapsila. Kod nas je krhka demokratija, moramo da je čuvamo i gradimo. Nikada ne smijemo da dozvolimo da nam se dogodi slučaj Ranka Panića.

Ovo je izlazak u susret građanima Republike Srbije i moja želja je da im kažem da mi ne pada na pamet da radim ništa protiv njih. Mi smo danas izgradili zemlju koja je 10 puta prosperitetnija nego što je bila. Sve obnavljamo, rekonstruišemo i gradimo“, rekao je Vučić.

Leave your vote