Aleksandar Vučić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Na dva pitanja nam nisu odgovorili

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema “nikakve šanse” da spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a o genocidu u Srebrenici, ali i da nikad neće pognuti glavu pred onima koji bi, po njegovim riječima, najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim. Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gdje je na ruskom jeziku održao govor na temu “Revizija historijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda”, optužio “kolektivni Zapad” da usvajanjem te rezolucije želi ukidanje Republike Srpske i da “dodatno napakosti slobodarskom srpskom narodu” koji se po njegovim riječima, drznuo da vodi nezavisnu politiku.

“Još važnije, želite time da svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svijetu pokrijete lažnom podrškom jednom dijelu muslimanskog življa na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je Vučić.

On je rekao da je očekivao i vjerovao da će “pametni ljudi iz zapadnog dijela svijeta donijeti odluku da povuku prijedlog rezolucije koju samo što nisu nazvali ‘protiv Srbije i srpskog naroda'”.

“Upinjali su se iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, kako krivica ne može biti kolektivna. Ali nema odgovora na naše pitanje protiv koga je uperena jer nema nijednog pojedinca o kome pričaju”, rekao je Vučić.

On je kazao da je drugo pitanje na koje nema odgovora šta je smisao i cilj te rezolucije čiji su sponzori Njemačka i Ruanda.

“Okončali ste sve postupke, ova zemlja je, češće protivpravno, isporučila sve koje ste tražili i sudili ste im. Koji je sljedeći nivo pravde koji traže da se uspostavi na račun srpskog naroda u cjelini? Ako je to civilizacijska tekovina, zar nije dovoljno sve što ste već presudili? Nemaju odgovor ni na to pitanje”, rekao je predsjednik Srbije.

Odbacio je ocjene zapadnih zemalja da je rezolucija usmjerena na postizanje trajnog pomirenja na Zapadnom Balkanu.

“Ko se to danas osjeća bliže onim drugima? Lagali ste na početku, lažete i danas”, rekao je Vučić.

Ocijenio je da će narednih sedam dana biti “možda najteži” od kad obavlja funkciju premijera ili predsjednika Srbije.

“Nas čeka težak posao. Od nedjelje uvečer, ponedjeljka bit ću u Njujorku gdje ću se boriti za istinu znajući da nemamo nikakvu šansu da pobijedimo, koliko je moćna mašinerija kolektivnog Zapada, koliko su bogati i bahati. Ali nemamo izbora, satjerali su nas u ćošak, a tad više ne brinete da li možete da se sklonite već se koncentrišete na ono što branite. A mi branimo čast, RS i Srbiju i nećemo dati da nam to uzmu”, rekao je Vučić – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.