in ,

Aleksandar Vučić “odjednom” otkrio koje tri stvari će reći vlastima u RS

Aleksandar Vučić nastavlja sa pretjeranim obećanjima.

Aleksandar Vučić nastavlja sa pretjeranim obećanjima i “namazanim” izjavama.

Predsjednik Srbije Vučić u intervju za RTS kazao je da će ta zemlja raditi sve što može da sačuva mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i da su svima potrebni razgovori i dijalog.

“Nadam se da ćemo nekada biti u stanju da napravimo i bratske odnose sa Bošnjacima, imajući u vidu svu težinu i sve ono kroz šta su oni prošli i svu težinu i ono kroz šta smo mi prošli, ali za to uvijek morate da imate dvije strane”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da nije dobro da se nešto nameće spolja, i da se na Balkanu to nikada dobro ne prima, pa ni oktroisanje odluka nikada nije dovoljno dobro.

Najavio je da će 4. augusta u Beogradu biti obilježen progon srpskog naroda u akciji “Oluja” i da će obilježavanju prisustvovati i kompletno rukovodstvo Republike Srpske pa će tada sa njima razgovarati.

Predsjednik Srbije je rekao da će im poručiti tri stvari.

“Pod jedan – moramo da čuvamo mir. Pod dva – Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet RS i pod tri – Srbija će uvijek biti uz narod u RS-u i pomagati na svaki način. To su važne stvari koje će Srbija da iskaže u svakom trenutku”, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, nakon odluke sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, vlast i opozicija iz RS-a odlučila je da bojkotuje rad Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Od tada iz RS-a se šalju poruke koje sve više podižu političke tenzije u državi BiH, a sve zbog toga što je zabranjeno negiranje genocida. Sve se to dešava uoči stupanja na dužnost novog visokog predstavnika Christiana Schmidta koji stiže iz Njemačke.

Također su donijeli zakon u entitetskoj skupštini kojim odbacuju odluke visokog predstavnika, te drugi kojim se kažnjava svako ko naziva RS genocidnom tvorevinom ili na drugi način vrijeđa taj bh. entitet ili njegove

Aleksandar Vučić iskritikovao Evropsku uniju, pročitajte koje su njegove poruke: “Otvoreni Balkan” je historijska prilika za regiju

Amel Tuka jako emotivno iz Tokija: “Teško je naći prave rijeći, ulazak u finale poklanjam svim Bosancima i Hercegovcima”