Aleksandar Vučić održao press konferenciju: “Ne želim na hrvatsko more, Andrej Plenković me molio da ne idem u Jasenovac”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić se obratio danas javnosti nakon što mu je jučer zabranjen ulazak u Hrvatsku i posjet Jasenovcu.

Podsjetimo, Vučić je jučer namjeravao bez službene najave posjetiti Jasenovac i Pakrac, no Hrvatska mu je to zabranila, što je izazvalo bijesne reakcije iz Srbije.

Provučićevski tabloidi današnje su obraćanje pompozno najavili kao “šok za Srbiju i region”, dodavši da će “novim i do sada nepoznatim brutalnim činjenicama zabiti glogov kolac u sve ustaške izmišljotine”, prenosi Index.

O (ne)odlasku u Jasenovac

“Prvi put informacija o tome da mi je zabranjen dolazak u Jasenovac, slučajno ili ne, se ne pojavljuje u srpskim medijima. Ti tzv. srpski mediji su tvrdili da idem raditi cirkus. Ponekad ni sami ne znaju zbog čega, ali se podrazumijeva da sam ja kriv“, rekao je.

“Prvu informaciju objavljuje Jutarnji list u 7:29, gdje nema nikakve reakcije iz Beograda. Oni su mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan jer smo htjeli u tišini predati notu”, rekao je Vučić.

“Krenuli su u napad na besmislen način. Zamislite koji je to kaos jer sam htio položiti jedan cvijet. Možda je kaos to što je trebala biti traka u bojama srpske zastave.

Ne samo da je pretjerano to nazivati kaosom, nego nisam mogao vjerovati da netko to netko radi. Kod njih su svi mediji isti. Sve naslovne strane bez izuzetka u najgorem svjetlu govore i o meni i o Srbiji. To u Srbiji nije slučaj, ja sam ponosan na to”, rekao je.

“Ja nisam nikad želio ići na njihovo more”

Vučić potom maše stranicama hrvatskih novina i čita naslove.

“Grlić Radman je rekao da nije isto otići u Jasenovac i otići na more. Ja nisam nikad želio otići na njihovo more i ponosan sam na to”, rekao je.

“2. rujna 2021. godine. To je mjesec dana nakon obilježavanja Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet predsjednika vlade RH. Molili smo da 10. rujna posjetimo Jasenovac.

U više navrata, i direktno i indirektno, mole nas da pomjerimo posjet zbog unutarnjepolitičke situacije. Nismo s tim izašli u javnost, tako se s partnerima rješavaju stvari. Nama je Hrvatska vrlo važna, imamo veliki rast i razmjene u ovog godini”, rekao je Vučić.

“To nije bilo sve. 1. marta 2022. godine ponovili smo zahtjev i kontakt. Ponovljena je moja molba da posjetim Jasenovac 5. marta.

Nakon dva dana dobili smo poruku da posjet nije dobrodošao u ovom trenutku. 4. marta donio sam odluku da neću ni taj puta ići u Jasenovac. Nigdje nikome nismo kukali, bili smo fer partneri”, govori Vučić.

“Obavijestio sam Pupovca, on je rekao Plenkoviću”

“A onda je došao treći put, obavijestio sam Pupovca i rekao mu ‘kako god hoćeš, ako imaš potrebe da obavijestiš kabinet Plenkovića, onda to učini’ i on je to očito učinio. Oni su Oluju nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, ali oni jesu.

To više govori o njima nego o nama. Rekao sam Pupovcu da ćemo poći i doći u Jasenovac, doći će možda jedna kamera s nama i obavijestit ćemo javnost da smo to napravili”, rekao je.

“Ja sam bio u Jasenovcu u dva navrata, ali ne kao predsjednik. Nitko kao srpski predsjednik u mandatu nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim otići za vrijeme mandata da pokažem poštovanje prema našim žrtvama, da nikad nećemo zaboraviti srpske žrtve, ni židovske ni romske i ništa više od toga.

I onda u četvrtak 14. jula otpravnica poslova Bogdan je došla da prenese molbu Plenkovića da ne idem u Jasenovac. Rekli su da su za posjetu čuli neslužbeno”, rekao je Vučić.

“Rekao sam da mi više ne pada napamet da slušam te besmislice i onda smo dobili ovaj cirkus koji su napravili u nedjelju, sami, bez da smo mi išta napravili.

Moj grijeh je to što sam želio položiti cvijet na kojem su, mi bismo rekli stotine hiljada, a Hrvati ako poštuju Tuđmana bi trebali reći više desetina hiljada. Argument da sam to radio uoči Oluje je neistina, radio sam to od rujna prošle godine nakon obilježavanja Oluje”, rekao je Vučić.

“Mnogi građani Srbije idu u Hrvatsku na more. Ja za to nisam zainteresiran, nisam zainteresiran za more nego za Srbiju. Govorili su da je predsjednik Tadić bio u Jasenovcu, ali nije. To što je bio privatno me se ne tiče”, rekao je Vučić.

“Jasenovac je po monstruoznosti bio najgori logor u porobljenoj Europi. Taj logor nikad nije bio oslobođen”, rekao je srpski predsjednik.

“Ni Josip Broz nikad nije bio u Jasenovcu da oda počast srpskim žrtvama. Da netko iz Srbije ode tamo, dogodilo bi im se isto što i meni. Civilizacijsko pravo je položiti cvijet u Jasenovcu. Neukusno je da se klibere dok uspoređuju Jasenovac i more”, rekao je Vučić.

“Mi smo na europskom putu, računamo da je sloboda kretanja najviša europska sloboda. Ja sam spremio pasoš, nisam znao da tu ima neki posebni načini kako bi se trebao predstaviti”, rekao je Vučić.

Naslovna fotografija preuzeta sa agencije Tanjug.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.