Aleksandar Vučić “okrenu ploču”: Recep Tayyip Erdogan mi je objasnio šta je rekao, odustajemo od protestne note Turskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Leskovcu da je zemlja odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenijetim stavom o ulasku Prištine u NATO.

“Donijeli smo odluku da ne uputimo protestnu notu Turskoj jer sam imao razgovor sa Recepom Tayyipom Erdoganom i on mi je razjasnio šta je on rekao, šta je prenijeto i donijeli smo odluku da takvu notu ne upućujemo”, kazao je Vučić.

On kaže da zbog sukoba u Ukrajini, mnogi vide u globalnoj situaciji mogućnost da riješe pitanje Kosova, a i da mnogi žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

„Moja poruka, da ne bih ulazio u sve detalje, ako krenu sa tim, iznenadit će se snagom i efikasnošću Srbije.

Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum i tog dana saznat će imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova i mi ćemo nastaviti svoj posao dan radimo”, kazao je Vučić novinarima u Nišu.

Podsjetimo, turski predsjednik prošle sedmice je rekao da će njegova zemlja podržati članstvo Prištine u NATO-u, te da im za to nije potrebna ničija saglasnost, a njegova izjava uslijedila je nakon što je Vjosa Osmani zatražila podršku.

“Nije lako voditi zemlju u ovim uslovima, potpuno nepotrebno širiti paniku”

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom pritisaka da Beograd uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, da je Srbija već donijela odluku o tom pitanju i da je ta odluka predstavljena javnosti.

“A kako i koliko je to sve teško na dnevnom nivou – o tome neću ni da govorim i to nije posao i briga za obične ljude, jer neću da ih opterećujem onim što je moj posao… Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar”, rekao je Vučić novinarima u Leskovcu.

On je dodao da bi želio da sačuva Srbiju od svih “vjetrova, sukoba, ratova i velikih problema”.

Govoreći o tvrdnjama na društvenim mrežama da će Srbija biti suočena sa nestašicama hrane i goriva, Vučić je rekao da je najlakše širiti paniku i raditi nešto protiv svoje države.

“To je potpuno nepotrebno”, rekao je Vučić i dodao da ni do sada nije obmanjivao građane o tome kakva je realna situacija.

Odgovarajući na pitanje da li bi, poslije dvije godine pandemije koronavirusa, moglo da dođe do ukidanja mjera i kovid propusnica, Vučić je rekao da će o tome odlučivati Krizni štab ali da on smatra da “nismo daleko od toga”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.