Aleksandar Vučić oštro o Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću: Sad znamo s kim imamo posla

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ga je iznenadio sastanak u Parizu članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željke Komšića sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. “On je birao sa kojim predstavnicima Bosne i Hercegovine će da se sastane. Čudno da su oni to prihvatili”, rekao je Vučić.

Pita se kakvi su to “dvostruki aršini” i “licemjerni pristupi” rješavanju problema na prostoru bivše Jugoslavije, “gdje negdje priznajete teritorijalni integritet i tražite da se poštuje teritorijalni integritet.”

“A s druge strane, onome od koga tražite da poštuje teritorijalni integritet, integritet njegove zemlje ne priznajete”, kazao je Vučić.

Dodaje da je to dobro za Srbiju “da znaju gdje su” i da znaju “sa kim imaju posla”.

Vučić je rekao da će imati sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i da će jedna od tema biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne vjeruje da će tu biti ikakvog napretka dok god je premijer Kosova Albin Kurti.

“I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno na Zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bili balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne”, rekao je Vučić.

Dodao je da je za Beograd važno da se sačuvaju mir i životi Srba na Kosovu.

Kazao je da u Parizu ne planira sastanak s Kurtijem objasnivši da ne zna o čemu bi razgovarao s njim.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović sastali su se u Parizu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Premijer Kurti zahvalio se Komšiću i Bećiroviću za produktivan sastanak.

“Razgovarali smo o važnosti pune implementacije sporazuma Berlinskog procesa, naročito o slobodnom kretanju sa ličnim kartama i istraživali dalju saradnju”, napisao je Kurti.

Članovi Predsjedništva su se sastali i sa francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.