in ,

Aleksandar Vučić otvoreno poručio: “Albin Kurti je došao da pita kada ćemo da priznamo Kosovo”

Aleksandar Vučić je dodao da se razgovaralo o nestalim osobama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije razgovora s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu, rekao je da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou, kao i da albanska delegacija ne želi da ispuni potpisane ugovore.

Kako je rekao na konferenciji za novinare poslije sastanka, dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovor da se nastavi dijalog je, kako je rekao, važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira – prenosi N1.

„Tri važne vijesti – albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, tražili su hitno i odmah kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo i nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam blag, nisam želio da ukažem na druge stvari, potpuno odsustvo realnosti“.

Vučić je dodao da se razgovaralo o nestalim osobama.

“Ja sam pričao o principima i koliko je važno da otkrijemo mesto gdje je sahranjen svaki Albanac i svaki Srbin, ponudio sam i to je naišlo na odobrenje Borella i Lajčaka, da nam kažu ako imaju sumnju gdje se nalazi grobnica, da ćemo odmah to mjesto da otvorimo i pokažemo javnosti, tražio sam na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo, a onda su rekli ne može, jer je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Ovo što sam vam rekao je u blažoj formi, nisam vidio racionalni pristup“.

Predsjednik Srbije dodaje da će morati da razgovara sa Srbima sa Kosova jer je veoma uplašen.

“Vidio sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, uplašen sam jer je neko veoma neodgovoran. Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan i ne postoji ništa važnije od obezbjeđivanja bezbjednosti za naše ljude na Kosovu. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nisam izgovarao uvrede, nisam psovao, da li sam bio relativno oštar – ne možete da budete oštri ako vam usred problema nestalih osoba neko kaže da je Veljko Odalović Gering i Gebels, odgovorio sam oštro, ali nisam prešao granicu“, kaže Vučić.

Kako je rekao, Kurti je došao „da se ne bi dogovarao“.

“Došao je da pita kada ćeš da priznaš Kosovo. Moj odgovor je – nikad, a onda se detonirao“, rekao je predsjednik Srbije.

Kurti je izjavio da je kosovska strana u razgovoru bila konstruktivna i da je dala četiri prijedloga.

“Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFTA sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović”, rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti prijedlog koji su dali, on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kojem bi Srbi na Kosovu imali nacionalni savjet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

“Naša posljednja tri prijedloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš prijedlog”, rekao je Kurti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Banjalučki Borac dobio najtežeg mogućeg protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka!

Drama u Neumu ne prestaje, nakon teških optužbi načelnika oglasio se direktor Feroelektra Senad Smajić: “Ovo je pokušaj otimačine”