Aleksandar Vučić podržao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u vezi njegovih stavova o BiH, evo šta je poručio…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su na sastanku Brdo-Brijuni u Sloveniji pokazani različiti stavovi, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Dodao je da je saglasan sa stavom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o konstitutivnosti u BiH.

“Uspjeli smo da usvojimo zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana.

Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta cijelog regiona. Vizna liberalizacija za sve u regionu, davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Za nas je važno i da tražimo podršku Evropske unije zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan, kao i cijela Evropa”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da su prisutni na sastanku u svemu ostalom pokazali dijametralno suprotne stavove, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

“Mi imamo drugačiji pristup odnosima sa Prištinom nego drugi. Gotovo svi ovdje, osim Bosne i Hercegovine i to zahvaljujući srpskom stavu, su priznali nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

“Velike su razlike po pitanju Bosne i Hercegovine, stava predsjednika Milanovića o konstitutivnosti, kojeg je i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dakle, ništa više sve civlizovano normalno, nije bilo tenzija ni nepristojnih riječi”, opisao je Vučić – prenosi Klix.

Dodao je da je Džaferović odmah odbio deklaraciju u kojoj se spominjala konstitutivnost i da o tome nisu htjeli ni da pričaju, ali da u Bosni i Hercegovini dolaze izbori.

Vučić je govorio i tome da trenutno većina stanovnika Srbije ne podržava članstvo ove države u Evropskoj uniji, ali da se nada da će to promijeniti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.