Aleksandar Vučić poručio: “Šta je Željko Komšić izgovorio u Briselu, a niko mu odavde nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za TV Prvu rekao da Srbija garantuje mir u regionu istakavši da mu ne pada na pamet da Srbija ratuje.

Vučić je kazao da je zbog rata u Ukrajini Srbija u veoma teškoj poziciji.

“Nije tu samo politika, već i ekonomija, Tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li neko u Ukrajini računa da će neka zemlja da se umiješa u sukob Vučić je kazao da će u tom slučaju zemlja biti mnogo više razrušena.

“Hoćete li vi prekid rata ili pobjedu. To je pitanje za obje strane. Plašim se da svi čekaju pobjedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedjelje i mjeseci ispred nas biti samo gori”, smatra Vučić.

“Nećemo podržavati secesiju nigdje u regionu”

Naglasio je da je Rusija uvijek bila uz Srbiju i da ona ne može dozvoliti da izgubi jedinog saveznika u Vijeću sigurnosti. Govorio je i o optužbama da je Zapadu obećao da će uvesti sankcije Rusiji, rekavši da jedino garantuje mir.

“Ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigdje u regionu. Čuvat ćemo granice, hoćemo da Srbija ide naprijed. Imate moju riječ, a onda sam dodao da za tako nešto nisam spreman da pružim garancije (uvođenje sankcija Rusiji)”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima najjaču vojsku u bivšoj Jugoslaviji, ali da je neće agresivno koristiti protiv susjednih zemalja.

“Mir je od presudnog značaja za Srbiju. Našu zemlju ćemo čuvati i sačuvati. Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje, hoću da 15 godina Srbija bude u miru i ekonomski jača”, rekao je Vučić.

Komentarisao je i nastup predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Briselu.

“Zašto se ovo događa u regionu? i Đukanović, i Kurti, i Komšić. To što je Komšić izgovorio u Briselu i niko mu odavde nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe. Nisam riječ rekao ni na intervju Mila Đukanovića”, rekao je Vučić.

Dodao je da ljudi ne razumiju šta se trenutno događa u Ukrajini i svijetu i da on ovo nikad nije doživio.

“Ne znam šta sutra nosi i imamo najtežu situaciju u svijetu od 1945. Ovo je dječija igra šta će biti kad padne Mariupolj”, rekao je Vučić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.