Aleksandar Vučić progovorio o odlukama Milorada Dodika: “Pokušat ću da ga zamolim…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u petak konferenciju za novinare na kojoj je govorio o političkom i ekonomskom presjeku stanja u Srbiji i potezima koje će on, kao predsjednik i Vlada poduzimati u narednom periodu kao i o situaciji na Kosovu i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Kazao je da se na Srbiju vrši “sveukupni pritisak” zbog njene vojnopolitičke pozicije i vojne neutralnosti, kao i odnosa prema ratu u Ukrajini i pozicije Beograda da se ne pridružuje sankcijama Ruske Federacije.

Govorio je i o odluci Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) da da pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u Vijeće Evrope, što je nazvao “sramotnom” odlukom.

“Donosićemo odluke po pitanju Savjeta Evrope. Spreman sam da saslušam mišljenje ne samo skupštinske većine, Vlade, kao i predstavnika svih političkih partija u Srbiji o tome kakva bi reakcija Srbije trebala da bude. Smatram da reakcija treba biti snažna, ozbiljna i odgovorna. Ne želim da govorim šta je to u konačnom smislu”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi, na prijedlog Njemačke i Ruande trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 27. aprila.

“Sve najgore mislim o užasnom zločinu koji se dogodio u Srebrenici. Išao sam da poklonim cvijet i da se poklonim žrtvama, Bošnjacima. Ovo se donosi iz dva razloga: jedan je da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i zbog svoje spoljnopolitičke orijentacije a drugi razlog je taj da mogu muslimanima širom svijeta da pokažu da uprkos podršci koju pružaju ili su pružali u početku Izraelu, a pošto ne mogu u potpunosti da budu na strani Palestinaca i naroda u Gazi, da pokažu, ‘evo, našli smo muslimane koje ćemo da podržimo da biste vidjeli da nemamo apriori negativan stav prema muslimanima'”, rekao je Vučić.

Rekao je da će “dan kasnije” Zapad izaći sa težnjom da po njima “genocidne tvorevine” ne mogu postojati. U tom kontekstu je kazao da Srbija nije garant provođenja Dejtonskog sporazuma, ali je tu da prati njegovo poštivanje.

“Po Dejtonu Republika Srpska mora da postoji i niko nema pravo da je ukida. Onda vam je jasno s čime ćemo se suočiti. Odmah dan iza toga, na osnovu samo jedne prilično proizvoljne, neobavezujuće presude u kojoj nema nikakve direktne inkriminacije Republike Srbije, tražiće ratnu odštetu od Republike Srbije i sve drugo što su najavljivali bezbroj puta. Želim da vam kažem u koliko tešku situaciju pojedine zapadne sile žele da dovede našu zemlju”, kazao je Vučić, istakavši da će Srbija “protiv sebe imati kolektivni zapad”.

Pozvao je građane Srbije da budu jedinstveni po pitanju nacionalnih interesa te je najavio sastanak s predsjednikom Kine Xi Jinpingom, kao i “vaskrsni sabor Srbije i Republike Srpske” 5. i 6. maja u Beogradu i drugim gradovima.

“To će biti najveće okupljanje ikad Srbije i Republike Srpske koje će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i zakonom o paralelnim vezama koje Dejtonski sporazum dozvoljava”, naglasio je Vučić.

Govoreći o situaciji u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da je ona “uzavrela” i da on nije uvijek saglasan s onim što predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik radi.

“Ali kada vidim kako to ide i u kom pravcu ide o čemu se u Srbiji ne izvještava, pitaću šta ćemo kada ukinu sve banke, i kad poštanskoj štedionici budu rekli ne možete raditi s tim i tim entitetom, jer su pod sankcijama. Tako veliki rade. Sve mimo prava. Pokušaću da zamolim Dodika da vodi politiku mira, politiku spuštanja tenzija iako ne mislim da imam pravo. Pokušaću iz prijateljskih pobuda, ali to neće promijeniti njihov odnos prema njemu”, istakao je Vučić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.