Aleksandar Vučić sazvao vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog dešavanja na Kosovu

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjednik Srbije Alesandar Vučić zakazao je za utorak u 10 sati hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Glavna tema sjednice bit će dešavanja na Kosovu, javljaju Novosti.

Kako se navodi, na stolu će biti analiza posljednjih “napada na Srbe” na Kosovu, kao i posljednja odluka o skidanju tablica s automobila, kojom je vlast Aljbina Kurtija, kako navode srbijanski mediji, “dovela Kosovo na rub novih sukoba”.

Podsjećanja radi, Kosovska policija danas je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva prijelaza – Jarinju i Brnjaku.

Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili su da provode akcije na svim graničnim prijelazima “radi očuvanja javnog i ustavnog poretka”, prenio je prištinski portal Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su akcije usmjerene na provedbu sporazuma o slobodnom kretanju, odnosno pitanje registarskih oznaka vozila.

Leave your vote