Aleksandar Vučić se oglasio nakon razgovara sa Erdoganom, pričali o BiH: “Integritet BiH, ali i poštovanja integriteta RS u okviru BiH”

Poslije sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić izjavio je da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i za Srbiju i za Tursku.

Naveo je da je sa Erdoganom razgovarao o svim ključnim regionalnim pitanjima, uključujući dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Srbije u razgovoru za Pink dodaje da je informisao Erdogana o napretku u gradnji putne infrastrukture između BiH i Srbije.

“Razgovarali smo i o Priboju, i o kompletnoj situaciji u regionu, kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske. Šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i poštovanja integriteta RS u okviru BiH”, rekao je Vučić ne ulazeći u detalje razgovora.

Vučić je poručio da je govorio o infrastrukturnim projektima, te precizirao koliko je tačno puta i mosta izgrađeno od Kuzmina Sremske Rače.

“Ja sam govorio o tome da je za nas važno da se povezujemo, gradimo puteve. Očekujemo da u oktobru završimo taj autoput od Kuzmina do Sremske Rače. Već je 77,86%, skoro 80%. Imamo završen predivan, završen most, da ne idemo na onu ćupriju koju smo koristili do skora i nazivali mostom”,pojasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da u narednih godinu i po očekuje kraj radova na putu koji vodi do Bijeljine, te pojasnio da ostaje put koji vodi od Požege do Kotromana, tj. do Višegrada, ali da je njega besmisleno graditi u ovim okolnostima.

“Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo ovu dionicu, ako niko neće graditi Višegrad-Sarajevo. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, neću da ulazimo u to, donijeti odluku”, rekao je Vučić.

Na koncu Vućić je dodao da je na sastanku sa Erdoganom bilo riječi i o pojedinim tačkama koje se tiču zajedničkog djelovanju dvije zemlje u međunarodnim organizacijama.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.