Aleksandar Vučić se vraća razočaran iz New Yorka: “Svjesni smo da ne možemo pobijediti”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u New Yorku da su SAD, Njemačka i druge zemlje pojačale lobiranje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici zahvaljujući kampanji koju Beograd vodi protiv njenog usvajanja.

Na kraju petodnevnog boravka u New Yorku, gdje je nastojao ubijediti predstavnike brojnih zemalja da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a 2. maja, Vučić je srbijanskim medijima rekao da su “Amerikanci i Nijemci i drugi danas formirali štab u Beču” i da to “nikada ne bi učinili da Srbija nije uradila dobar posao”.

“Okupili su se u Beču i brojali su glasove koje imaju (za usvajanje rezolucije), brojali su glasove protiv jedne male Srbije. Brojali su ko će glasati “za” od 190 zemalja sa pravom glasa i pravili su liste za pritisak.

Mi smo uradili ono što je naš posao, ali sad će oni da ih tjeraju, maltretiraju”, kazao je Vučić.

On je rekao da su predstavnici Srbije u New Yorku, među kojima su ambasador u SAD Marko Đurić i nekadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, noćas imali sastanak sa pet evropskih zemalja koje smatraju prijateljskim i za koje “vjeruju da je moguće da ne glasaju onako kako je naređeno”.

Vučić je zahvalio Jeremiću na angažmanu prethodnih dana, rekavši da je “vrlo predano i korektno” radio zajedno sa ostalim članovima delegacije Srbije, uključujući njega.

“Mnogi u svijetu znaju da rezolucija nema veze sa pravdom i međunarodnim pravom, već sa politikom i geopolitičkim interesima. To što smo radili ovdje će ostaviti trag, nešto će se vidjeti na glasanju u Generalnoj skupštini, a nešto kasnije u bilateralnim odnosima. Uspjeli smo da stvari malo zakomplikujemo, iako smo svjesni da ne možemo da pobijedimo”, naveo je Vučić.

Dodao je da Đurić ostaje u New Yorku do 2. maja, do kada će imati sastanke sa predstavnicima još 20-ak zemalja, uglavnom pacifičkih.

Vučić je ponovio da je Njemačka imala glavnu ulogu u lobiranju za rezoluciju kojom se 11. jul proglašava za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Kada Amerikanci podignu obrvu, njih 70 trči da glasa kako su im oni rekli, ali nisu Amerikanci bili kolovođe, nego Nijemci, koji sami vode kampanju za usvajanje rezolucije. Velika je igra, sve vri u UN-u, a mi činimo više od onoga što je realno”, kazao je srbijanski predsjednik.

VEZANI TEKST: “Tišina tamo, ja predsjedavam”: Aleksandar Vučić se u New Yorku suočio s nečim na što nije navikao

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.