Aleksandar Vučić: “Svaki put kada dođem ovdje u ovaj grad mrtvih pokušam da nađem uzroke ovog zla i nikada ne uspijem”

Polaganjem cvijeća počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, mjestu na kojem su najsvirepijim metodama ubijane hiljade starih, nemoćnih, žena i djece.

Pomen srpskim žrtvama služe Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtava biće pročitane jevrejska i romska molitva.

Prisutni su predsjednici RS Željka Cvijanović i Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u vladama RS i Srbije.

Vučić je u obraćanje u Donjoj Gradini rekao: “Svaki put kada dođem ovdje u ovaj grad mrtvih pokušam da nađem uzroke ovog zla, pokušam da razumijem zašto bi to neko uradio i nikada u tome ne uspijem”.

“Stojimo na grobovima kostima, sve teorije koje su mudri ljudi postavili padaju u vodu. Ništa taj čin ne može racionalno da objasni.

Stavljati u plitke jame 10-15 ljude da zbijeni stoje uspravno, ubijati ih maljem… zbog vjere ili nacije, ništa taj čin ne može da objasni“, dodao je .

Predsjednik RS Željka Cvijanović istakla je da je Donja Gradina mjesto na kojem je najteže govoriti, te da ništa u bližoj i daljoj istoriji srpskog, a ni ljudskog roda nije uporedivo sa onim što se u mračnom periodu NDH dešavalo na ovom prostoru.

“Ovo je mjesto bola i tišine, na kojem su se umjesto riječi čuli krici nedužnih žrtava, beznadežna vriska žena, plač i jecaji nevine djece.

Niko nije mogao da računa na samilost, niti na saosjećanje. Ubijanje nije bilo industrijsko, kao u nacističkim logorima smrti, već sadističko i divljačko.

Svaka žrtva bila je suočena sa ličnom, patološkom mržnjom svog krvnika”, rekla je Cvijanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.