Aleksandar Vučić “u brizi”, tako kaže: “Nemamo kud, stjerani smo u ćošak”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon ovosedmičnog neuspjelog nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu, da je “prijeđen Rubikon”.

Vučić je rekao da “su Srbi satjerani u ćošak, ali da neće dozvoliti njihov progon sa Kosova”.

Vučić je u obraćanju javnosti, tri dana nakon što je šef eurodiplomacije Josep Borrell rekao u četvrtak da čelnici Srbije i Kosova nisu pronašli rješenje na kriznom sastanku u Bruxellesu, rekao da je na nedjeljnom sastanku s predstavnicima Srba s Kosova dobio povjerenje u potrazi za kompromisnim rješenjem.

Ranije tvrdeći kako postoje spiskovi za likvidaciju pojedinih Srba na Kosovu, Vučić je ocijenio da je “prijeđen Rubikon” i poručio da “izbjegličkih kolona, progona i pogroma Srba više neće biti”.

Vučić je rekao da su državnom vodstvu u Beogradu Srbi s Kosova dali “odriješene ruke”.

“Prihvatit će sve što i mi prihvatimo, uz neke crvene linije o kojima sad neću govoriti. Tražili su garancije da neće doživjeti pogrom i protjerivanje i lično sam im to garantovao.

Nije mi važna moja politička karijera ili bilo šta, to je moja poruka svima ovdje i u svijetu”, naglasio je Vučić.

Pokušaj vlasti na Kosovu da 1. avgusta počnu s recipročnom primjenom odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka, potaknuo je nove napetosti na relaciji Beograd-Priština.

Srbi na kosovskom sjeveru su 31. jula podigli barikade u znak protesta, a Priština je na sjever poslala specijalne policijske jedinice, ali su teži incidenti izbjegnuti.

Predsjednik Srbije je naveo da kosovska strana na sastanku u Bruxellesu 18. avgusta nije prihvatila nijedan prijedlog Beograda, a jedan od tih prijedloga bio je uvođenje statusno neutralnih registarskih oznaka, dok Priština insistira na oznakama Republike Kosovo (RKS).

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.