Aleksandar Vučić u vrlo misterioznoj objavi poručio: “Ugroženi su interesi Srbije i RS-a, ne mogu vam reći kakve smo vijesti dobili”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su pred Srbijom teški dani dodavši kako nije lako da kaže kakve vijesti su dobili u posljednjih 48 sati. Vučić se oglasio na Instagramu. Inače, nadolazeći očekivani prijem Kosova u Vijeće Evrope izazvao je val negodovanja u Srbiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krajem sedmice nije isključio da bi njegova zemlja u tom slučaju istupila iz Vijeća Evrope.

“Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese, i Srbije i RS-a. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama.

Biće teško, najteže do sad”, napisao je Vučić.

Na kraju dodaje da će se Srbija boriti i pobijediti.

Za sada nije poznato na koga Vučić misli kad kaže da ugrožava vitalni nacionalni interes Srbije i RS-a. Za očekivati je da predsjednik Srbije bude precizniji u narednim danima.

Inače, nadolazeći očekivani prijem Kosova u Vijeće Evrope izazvao je val negodovanja u Srbiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krajem sedmice nije isključio da bi njegova zemlja u tom slučaju istupila iz Vijeća Evrope.

“Vidjet ćemo hoće li Srbija (u slučaju prijema Kosova) ostati u Vijeću Evrope ili ne”, rekao je Vučić za TV Prva, ne navodeći više detalja.

Vučić se ipak prihvaćanjem francusko-njemačkog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i okvirnog sporazuma iz Ohrida obavezao da Srbija neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne institucije.

Kosovo je samo podnijelo zahtjev za prijem u Vijeće Evrope 2022. godine i već tada izazvalo negodovanje Beograda.

Odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za politička pitanja i demokraciju u srijedu će se baviti izvještajem bivše grčke ministrice vanjskih poslova Dore Bakojannis o Kosovu.

Pregovori o normalizaciji odnosa koje vodi Evropska unija traju još od 2011. godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.