Aleksandar Vučić zaprepastio javnost izjavom: “Mogao bih samo da uzmem konopče da se objesim, da nismo izgradili gasovod”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na izuzetno dobre odnose koje njegova zemlja ima sa Rusijom i da se nada da će se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom sastati prije kraja godine.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, naveo da je prenio Kremlju „strahove koji se tiču pozicije Srbije i Srba u regionu“, da je od sagovornika dobio „važne savjete“, a da bi se razgovor sa Putinom također ticao strateške saradnje.

„Sa Lavrovim sam imao najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada… Zahvalio sam mu se što je došao da uveliča obilježavanje 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, kao i za dobru saradnju, koja je plod viševjekovnog prijateljstva“, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija nastavlja da ima dobru bilateralnu i multilateralnu saradnju i podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Izrazio je i nadu da će saradnja sa Rusijom, koja je bila ojačana tokom zdravstvene krize izazvane koronavirusom, nastaviti da se razvija i da Srbija tu podršku, prije svega dobijanje vakcine Sputnjik V i angažovanja ruskih stručnjaka „nikada ne zaboravlja“.

„Zahvalio sam se na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, saglasni smo u stavu da se pitanje Kosova i Metohije može riješiti samo pronalaženjem kompromisa, a ne diktatima…. Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i nastaviti razvoj odbrambenih kapaciteta, kako bi odvratila svakog agresora“, kazao je Aleksandar Vučić.

„Uprkos COVID-19, naša ekonomska saradnja je nastavila pozitivan trend. Rast naše međusobne razmjene iznosi četiri posto u odnosu na prethodnu godinu… Posebno smo zahvalni za saradnju u oblasti energetske bezbjednosti, ali i na radu koji obavljaju Ruske željeznice“, rekao je Vučić, aludirajući na osavremenjivanje željezničke mreže i radove na pruzi Beograd-Novi Sad.

Vučić je dodao da je sa Lavrovim govorio i o „pitanju pančevačke Petrohemije“, da je dogovoreno da se drugoj polovini novembra i to „završi“, kao i da postoji više razloga za izbijanje energetske krize u Evropi.

„Uvođenje karbon taksi (na struju koja se proizvodi iz neobnovljivih izvora energije) je urađeno brzo, naprečac, a ne postepeno kako bi se tržište prilagodilo na to. Drugo, ovo je druga godina sa koronavirusom, mnoge zemlje su iskoristile jeftine zalihe gasa, ali nisu obnavljale svoja skladišta i nisu željele da sklapaju dugoročne ugovore sa Rusijom“, smatra Vučić.

On je ocijenio da su razlozi za to bili politički, a ne ekonomski, a da „niko u svijetu ne želi da prizna tu grešku“.

Dodaje i da će energetska kriza kriza trajati najmanje šest mjeseci, a da se nada da neće potrajati dvije godine.

„Meni su govorili da sam lud jer nisam želio da zatvorim ugljokopove… Ne možete da balansirate struju sa vjetrom i solarom. Kriza je mnogo veća nego što mislite, rastu cijene građevinskog materijala svuda u Evropi. Ko je za to kriv? Sreća da smo imali hrabrost da izgradimo gasovod sa Rusijom, da nismo ja bih mogao samo da uzmem konopče da se objesim“, rekao je on.

Vučić je odbacio navode da Moskva vrši pritiske na zvanični Beograd u oblasti energetike, dodajući da zapravo Srbija vrši pritiske na ruske partnere, da dobije najpovoljniju cijenu prirodnog gasa u Evropi.

„Dali su nam najpovoljniju cijenu, ja i molim i vršim pritiske. Imam obećanje Lavrova da će tražiti od Putina da Srbija ima najpovoljnije cijene, znam čovjeka, imaćemo najjeftiniji gas. Visoke (tržišne) cijene gasa mi ne možemo da platimo, iako imamo više novca nego ikad“, zaključio je Aleksandar Vučić.

Lavrov je u Srbiju došao kao gost Komemorativnog skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.