in ,

Aleksandar Vučić zaprepastio javnost nakon zahtjeva iz Haškog tribunala: “Nećemo izručiti Radetu i Jojića sudu u Hagu!”

Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu radikale Petra Jojića i Vjericu Radetu, i da je to pitanje “odnosa prema državi”.

Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

“Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe“, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Sudski Mehanizam u Hagu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije piše da su ključni svjedoci protiv Jojića i Radete “ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svjedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji“.

Kineski sudija Liu Dacun je naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE

Mali je broj igrača koji se može pohvaliti ovom statistikom: Džeko je protiv velikih europskih timova zabio 47 golova i 25 puta asistirao

Jelena Karleuša izašla na pozornicu Zvezda Granda i sa kandidatom napravila šou!