Aleksandar Vučić zaprepastio javnost nakon zahtjeva iz Haškog tribunala: “Nećemo izručiti Radetu i Jojića sudu u Hagu!”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu radikale Petra Jojića i Vjericu Radetu, i da je to pitanje “odnosa prema državi”.

Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

“Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe“, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Sudski Mehanizam u Hagu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije piše da su ključni svjedoci protiv Jojića i Radete “ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svjedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji“.

Kineski sudija Liu Dacun je naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.