Alija Kožljak “brutalno poklopio” ministra odbrane Bosne i Hercegovine: “Zukan Helez odnose s prijateljskim državama svodi na nivo savjetnika”

“Odnosi sa Republikom Turskom su veoma dobri, komunikacija je redovna, a posljednja je vezana za jučerašnji dan kada je na adresu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića stigla bajramska čestitka predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana.”

Ovo je za “Avaz” izjavio savjetnik člana Predsjedništva, profesor Alija Kožljak, komentirajući izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da su upravo zbog njega odnosi naše zemlje sa Turskom narušeni.

“Očigledno je da se radi o jednoj neozbiljnoj izjavi sa jedne takve pozicije kao što je ministar odbrane, koji bilateralne odnose s nama prijateljskim državama svodi na nivo savjetnika.

Gospodin Helez bi trebao imati na umu član 8 Zakona o odbrani BiH i nadležnosti u kojima je vrlo jasno precizirano da lanac komandovanja i kontrole počinje od Predsjedništva BiH.

Tako na ovaj način ne bi razgovarao niti sa članovima Predsjedništva, koji su mu vrhovna komanda, niti bi ovako banalizirao odnose.

U suštini, na ovaj način on najveću štetu pravi BiH i odnosima sa drugim državama – kazao je profesor Kožljak za portal “Avaza”.

Podsjeća da je Helez, u slučaju da posjeduje bilo kakve informacije, dužan o njima obavijestiti Predsjedništvo koje bi potom moralo poduzeti mjere.

Inače, ministar odbrane BiH Zukan Helez bio je gost Face televizije gdje je kazao da ako Milorad Dodik izvede policiju na entitetsku liniju da bi oni bili „glineni golubovi“.

On je kazao da se BiH neće ništa desiti i da je on siguran u to.

“Ja želim vrlo otvoreno i javno da kažem. Ja imam otvorenu i javnu komunikaciju, recimo sa Tegeltijom i Košarcem, ali ukoliko se desi da Dodik izvede policiju, to bi bili „glineni golubovi“. Mi bi uspostavili vrlo brzo ustavnopravni poredak – poručio je Helez.

Narušavanje ustavno-pravnog poretka

Ističe da on nije osoba koja se dopisuje s Dodikom, nego da ima plan za takve stvari.

“Molim Boga da to ne uradi, a posebno za te ljude koje bi tu poslao. Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj RS-a.

Da radi pravosuđe svoj posao, da radi Tužilaštvo svoj posao, to je narušavanje ustavno-pravnog poretka države. Ne brani se BiH deklaracijama, već u institucijama. Brani je Parlament, brani je Predsjedništvo BiH – kazao je Helez.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.