in , ,

Alija Tabaković izričit: “Bojkot izbora je konačna odluka, pozvat ćemo naše glasače da ne izlaze”

Alija Tabaković, kandidat “Koalicije Moja adresa: Srebrenica” za gradonačelnika Srebrenice

Alija Tabaković, kandidat “Koalicije Moja adresa: Srebrenica” za gradonačelnika Srebrenice, potvrdio je za N1 da će bojkotovati izbore u ovom gradu 21. februara, i to je odluka koja je donesena ispred Koalicije. Tabaković je rekao da je razočaran u CIK, te da je ovo vid borbe kojim žele reći da ne žele da trpe nepravdu.

“To je naša odluka ispred Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’. Konačna je. Pozvat ćemo naše glasače da ne idu na izbore. To je naša poruka da se ne mirimo s onim što je uradila Centralna izborna komisija, a to je da su nam u startu zakinuli za 800 glasova pristiglih putem pošte”, izjavio je Tabaković.

Liste ostaju, kandidati ostaju – a šta će biti s onim koji možda i osvoje mandate?

“Kandidati su odlučili da ih ne prihvate. Mi na ovakakv način ne planiramo ulaziti, dobit ćemo jednonacionalnu skupštinu i načelnika iz reda srpskog naroda. To je naš vid borbe da pokažemo da ne možemo trpiti više nepravdu, da se ne možemo nositi sa diskriminatorskim sistemom RS, Srbije, i na kraju lošim odlukama CIK-a”, rekao je Tabaković.

CIK, je kako je kazao Tabaković, vratio 800 glasova, od nekih 1.600 pristiglih putem pošte.

“To je prebrojano. Glasovi nisu došli krivicom i greškom dijela CIK-a, jer su kasnili sa slanjem materijala. Obaveza je bila 45 dana prije izbora. Prva tura je kasnila pet, druga 20, treća 35 dana. Trebali su to sve poslati 1.10.”, istakao je Tabaković.

Upravo tih 800 glasova moglo je odlučiti izbore 15. novembra 2020. godine.

“10 ili 20 posto je zloupotrijebljenih glasova, to je između 1.000 i 2.000 glasova. Da je ovih 800 stiglo – pobijedili bi. Povući ćemo biračke odbore, posmatrače, prepustiti sve CIK-u. Mi smo izgubili povjerenje u CIK. Bilo je dosta dokaza da se izbori putemm pošte ponište i pošalju ljudima. Trebalo je ljudima omogućiti, spriječiti 800 ljudi da glasa je i krivično djelo”, izjavio je Tabaković.

On je rekao da ne zna kako će se Bošnjaci boriti u ovom dijelu BiH.

“Sudeći po onome što su uradili u Bratuncu, Foči, Vlasenici, ne može nas niko zaštitit ako nemate većinu. Odluke se donose u korist srpskih odbornika”, zaključio je Tabaković.

Ponovni izbori za gradonačelnika i Skupštinu Grada Doboja, te načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica će se održati 21. februara 2021. godine u periodu od 7 do 19 sati na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, kao i istih kandidatskih listi za gradonačelnika odnosno načelnika i kandidatskih listi za skupštinu grada odnosno za skupštinu općine.

Politički kuršlus u BiH: Kako je Dragan Čović od 2018. do danas dobio sve, čak i ono što nije tražio

SDA izbacila četiri člana iz stranke, među njima i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH