Amabasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj otkriva nepoznate detalje: “Da li će se Christian Schmidt obratiti još uvijek je neizvjesno”

Iako su od ranih jutarnjih sati brojni mediji prenijeli dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta o stanju u BiH, a koji bi trebao biti predstavljen pred Vijećem sigurnosti UN-a, izgleda da je i dalje neizvjesno hoće li se Schmidt obratiti veleposlanicima Vijeća u New Yorku.

Naime, kako je za N1 kazao ambasador BiH pri UN-u Sven Alklaj, rasprava o tome se i dalje vodi iza “zatvorenih vrata”.

“To je još uvijek neizvjesno, o tome se vodi rasprava i pitanje je kako će ti razgovori biti okončani. Ja ne mogu i ne bih smio u ovom trenutku da kažem i da dam neko određeno razmišljanje o tom u kome pravcu vode ti razgovori.

Hajde da sačekamo do sutra, kada bi trebali znati sve detalje. Izvještaj koji je napravio visoki predstavnik je stigao, o njemu se također diskutuje. Mislim da jedan dobar izvještaj koji odražava pravo stanje stvari u Bosni i Hercegovini“, rekao nam je.

Ambasador Alkalaj pojasnio je i razloge zašto je rasprava o BiH prolongirana za sutra.

“Sjednica je prolongirana jer se konsultacije nastavljaju, koje traju nekoliko dana i u tom smislu se dogovaraju stvari koje bi trebale biti na toj sjednici. To je prije svega produženje mandata EUFOR-a i diskusija o stanju u BiH na osnovu izvještaja visokog predstavnika.

Najveća rasprava se vodi oko statusa Viskog predstavnika jer u svakoj Rezoluciji koja se ticala obnove mandata, spominjao se i visoki predstavnik, a to je sada predmet rasprave, jer Rusija i Kina ga kao takvog ne priznaju. Vodi se, što bi se reklo, ‘rovovska borba’, i to vrlo vrlo žustra. Bosna i Hercegovina tu ne sudjeluje, mi se ne pitamo ništa. Raspravlja se i o tekstu same Rezolucje i o formatu cijelokupne sjednice“, istakao je Alkalaj.

Alkalaj kaže da se rasprava vodila sinoć do kasnih sati, kako stvari nisu daleko od dogovora, te da postoji nekoliko detalja vezano za visokog predstavnika, oko kojih je potrebno da se zemlje članice Vijeća sigurnosti dogovore.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.