Amanpour kritkovala Đokovića na CNN-u u intervjuu s Vučićem, evo kako je odgovorio

Poznata CNN-ova novinarka Christiane Amanpour tokom razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kritikovala je najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića zbog poruka o Kosovu. Vučić je istakao da “99 posto Srba misli kao Đoković”. Govorilo se i o Bosni i Hercegovini.

Postoje izvještaji u vezi sa gomilanjem srbijanskih vojnih snaga na granici sa Kosovom?

Prvo želim da vam se zahvalim što ste me pozvali. Uvijek smo cijenili sve izvještaje koji su dolazili iz SAD-a, Bijele kuće i svih drugih institucija koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država. Ali pravi problem je što ovi izvještaji nisu bili potpuno tačni.

Dozvolite da vam kažem ovo, 2001. godine smo potpisali sporazum sa NATO-om koji se odnosi na naš pristup bezbjednoj zoni na terenu.

Dogovorili smo se da je možemo slobodno koristiti bez ikakvih ograničenja, kao i teritoriju Srbije, bez ograničenja u vezi sa opremom i naoružanjem. Ali morate znati nešto.

Prije godinu dana, na administrativnoj liniji sa Kosovom imali smo 14.000 ljudi. Prije nekoliko dana taj broj je bio manji od 8.400. Danas imamo 4.400, što je redovan broj ljudi.

Da li će Tužilaštvo krivično goniti Radoičića koji je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj?

Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična djela, a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao.

Kad Novak Đoković napiše na kameri, na jednom turniru, da je “Kosovo srce Srbije”, umjesto da šalje poruke mira, da li to odmaže ili pomaže situaciji?

Vjerujem da je Đoković govorio iz srca. Devedeset i devet posto ljudi u Srbiji u to vjeruje.

Mi političari moramo biti racionalni i pragmatični. Znači da dođemo do rješenja pregovorima. Moramo biti konstruktivni da osiguramo da Srbi i Albanci više ne pate.

Konstantna je destabilizacija u BiH?

Uvijek sam bio veoma odgovoran i ozbiljan kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Uvijek sam podržavao teritorijalni integritet BiH…

Znači onda ne podržavate Dodika?

Nemojte mi stavljati vaše riječi u usta. Ja kažem da podržavam teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. To nikada nisam dovodio u pitanje.

Da li ste podigli borbenu gotovost vojske?

Vojska Srbije nije podigla borbenu gotovost. Vojska prati situaciju na terenu. Pomjerila je snage onako kako vjeruje da može biti najkorisnije.

Srbija je posljednja zemlja kojoj su bili potrebni ti incidenti na Kosovu, svi su mogli da vide da je Srbija bila konstruktivni partner – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.