Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini: “Savezna vlada očekuje da vlasti RS-a poduzmu mjere protiv odgovornih za sramno skandiranje u Banja Luci”

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom skandalozne pjesme koja se mogla čuti prije dva dana na skupu Banjoj Luci, a kojom su okupljeni u prisustvu Milorada Dodika prijetili visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Između ostalog, iz Ambasade ističu kako su sloboda govora i okupljanja osnovni stubovi demokratije, ali da se one moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi.

“Savezna vlada Njemačke podržava i promovira ove osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi.

Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu.

Prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu izrečene u Banja Luci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o neprokretnoj imovini u RS, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive”, saopćeno je iz Ambasade Njemačke.

Također, pozvali su vlasti u RS-u da poduzmu mjere protiv odgovornih za ovakva skandiranja.

“Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS-a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost”, stoji u zaključku Ambasade Njemačke u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.