Ambasada Rusije “bijesna” na Christiana Schmdita zbog odluke o finansiranju izbora: Posljednja granica cinizma je prevaziđena…

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt jučer iskoristio Bonske ovlasti i donio odluku o finansiranju izbora.

– Još jednom podsjećamo da bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH je nelegitimno. U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće.

Što se tiče suštine zadnjeg od njih koji se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji.

Apsurdnost postupanja Schmidta naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju. Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije – napisano je u reakciji ambasade Rusije.

Navode da “je opetprevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH”.

– Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.

Nećemo se iznenaditi ako putanja političke linije tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog „demokratskog“ upravljanja Bosnom i Hercegovinom – naveli su iz ambasade Rusije.

Naravno da saopštenje Ruske ambasade nema nikakvu težinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.