Ambasada SAD-a stala iza izjave Vijeća za provedbu mira: Snažno podržavamo teritorijalni integritet BiH!

Posljednje Vijesti

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini podržala je zajedničku izjavu Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojoj se navodi kako je PIC ustrajan u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

U osvrtu na zajedničku izjavu PIC-a, iz Američke ambasade u BiH poručili su kako čvrsto podržavaju integritet Bosne i Hercegovine.

“SAD snažno podržava teritorijalni integritet BiH kao jedne zemlje s dva entiteta i Distrikta Brčko. Također, podržavamo bitnu ulogu visokog predstavnika u praćenju, podršci i provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u izjavi iz Američke ambasade.

Američka ambasada u BiH u izjavi za Klix.ba navela je kako su Sjedinjene Američke Države spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključili su u izjavi iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Leave your vote