Ambasada SAD-a u BiH nedvosmisleno poručuje: “Tvrdnje da ne postoje uslovi za održavanje izbora su neutemeljene”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se povodom održavanja izbora u Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako su tvrdnje da za to ne postoje uslovi neutemeljene.

“Izbori su osnovno očekivanje svakog građanina u demokratskom društvu. Održavanje periodičnih izbora je uslov Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tvrdnje da ne postoje pravni, politički ili tehnički preduvjeti za održavanje izbora su neutemeljene” poručili su iz ambasade SAD-a.

Dodali su da će politički lideri “brzo donijeti ključne mjere transparentnosti izbora koje preporučuje ODIHR (OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava), ukoliko im je zaista stalo do integriteta izbora”.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji je posredovao u posljednjoj rundi političkih razgovora o izbornoj reformi u BiH, nakon propalih pregovora je kazao kako bojkot izbora ne bi bio pametan potez.

“SAD vjeruje da se izbori moraju održati u oktobru. Ako se neka stranka odluči na bojkot izbora, reći ću im – to vam nije baš pametno. To bi bila greška”, upozorio je Murphy.

Na dan kada su zaključeni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, lider HDZ BiH Dragan Čović je izjavio kako “apsolutno nema uvjeta” da se izbori organiziraju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.